Home În Lume Marile fuziuni, la mana sindicatelor

Marile fuziuni, la mana sindicatelor

DISTRIBUIŢI

Companiile europene care vor participa la fuziuni cu asa-numitele companii multinationale ar putea fi nevoite in cel mai scurt timp sa tina cont de vocea sindicatelor. Masura are ca explicatie diversele forme de protest care au cuprins marile companii in urma unor decizii de asemenea factura, cel mai nou exemplu in acest sens fiind nemultumirea angajatilor in urma anuntului fuziunii companilor aeriene KLM cu Air France. Noile reglementari ar urma sa fie propuse in urmatoarele saptamani de catre Comisia Europeana, potrivit -Financial Times-. Este vorba despre introducerea obligativitatii consultarii sindicatelor si a cooptarii lor in conducerea companiilor, care sa poata permite sa se tina cont de opinia lor in momentul deciziilor. Informatia a provenit in urma unei scrisori pe care un grup de oameni de afaceri de top i-a trimis-o comisarului european pentru reglementarea pietei UE, Frits Bolkestein.

Mediul de afaceri european este in unanimitate de acord ca o astfel de reglementare, pe care o considera de un interventionism exagerat, ar conferi sindicatelor o prea mare influenta in deciziile majore, oarecum pe modelul pe baza caruia actioneaza sindicatele germane. Lupta se anunta dura, atat timp cat Comisia Europeana, potrivit unor oficiali ai sai, pare decisa sa forteze in favoarea sindicatelor. Ulterior eventualei adoptari a deciziei, tarile membre vor trebui sa respecte in viitor legislatia europeana, dupa adoptarea acestor reguli unitare, si sa renunte la cele nationale. Forul european acrediteaza ideea ca este decis sa lupte pentru drepturile angajatilor si sa faca ideea sa acceptabila politic.

Cei care se opun spun insa ca angajatii unei companii sunt de regula oameni care au idei diverse, care ar putea intarzia procesul de decizie. Sau ale caror idei, daca ar fi impuse, ar putea da peste cap munca de luni sau ani a conducerii unei companii.

Pe de alta parte, sindicatele germane, care se bucura de un astfel de drept, spun ca legislatia europeana ar echivala cu atenuarea posibilitatii de a participa la deciziile conducerii, ceea ce inseamna ca, in final, viziunea Comisiei Europene nu este chiar atat de -interventionista-.

Propunerile, al caror proiect inca nu este cunoscut in detalii, vor fi finalizate la jumatatea lui noiembrie, dar aprobarea lor la Parlamentul European ar putea dura luni sau chiar ani, mai ales ca un set similar a fost inaintat deja de cativa ani peste care, pana acum, s-a asternut praful. Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a explicat ca, atat timp cat ele vor balansa foarte bine principiul nereglementarii excesive cu principiul consultarii angajatilor, legislativul continental nu va avea nici un motiv sa nu le adopte.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.