Home Politic Turianu arunca piatra: -Tariceanu a colaborat cu Securitatea-

Turianu arunca piatra: -Tariceanu a colaborat cu Securitatea-

DISTRIBUIŢI

Sub supravegherea atenta a presedintelui Traian Basescu, care, in premiera, a fost protagonistul primelor huiduieli publice la scena deschisa, Colegiul CNSAS a gasit o -solutie de compromis- pentru criza privind disputarea functiei de presedinte al acestui for de catre Constantin Ticu Dumitrescu si Corneliu Turianu. La finalul unor dezbateri -aprinse-, Turianu si-a dat demisia, adaptandu-se la curentul din cadrul institutiei si lasand locul lui Claudiu Secasiu (sustinut de PNL), propus chiar de Ticu Dumitrescu. In sedinta a fost stabilita de comun acord si o modificare a regulamentului intern al CNSAS, privind schimbarea conducerii institutiei, prin rotatie, la fiecare sase luni, gandita pentru a evita repetarea unei alte crize de acest gen. De altfel, Ticu Dumitrescu a declarat ieri ca nu-si face prea mari sperante si, daca intr-o luna nu se schimba nimic, va demisiona.

Principala vedeta a zilei nu a fost insa Claudiu Secasiu, trezit peste noapte presedinte al CNSAS, ci fostul presedinte al Colegiului, Corneliu Turianu, care a asigurat – ca o curea de transmisie – continuitatea tensiunilor din cadrul Aliantei PNL-PD printr-o declaratie prin care il acuza pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca ar fi fost nici mai mult, nici mai putin decat colaborator al Securitatii.

Deindata ce a fost debarcat de la conducerea Colegiului, Turianu si-a adus brusc aminte ca -premierul Calin Popescu Tariceanu ar fi acuzat de fosti informatori ca a colaborat cu Securitatea-. Sursele CNSAS pe care le invoca Turianu sunt, de fapt, o lista de 60 de politicieni pe care ar figura si numele -Tariceanu Calin-. Declaratiile pe care Turianu le-a facut in direct la televizor au inflamat brusc taberele implicate in -gestionarea- scandalului CNSAS.

Numai neavizatii pot crede ca Turianu l-a -deconspirat- de capul lui pe Tariceanu, iar reactiile ulterioare intaresc aceasta ipoteza. Fara ca cineva sa-i intrebe de sanatate, presedintele Traian Basescu si conducerea partidului sau de suflet au simtit nevoia sa declare la unison ca -nu au nimic in comun- cu aceste acuzatii. Pentru a se delimita de iesirile lui Turianu, Basescu a apelat chiar la o interventie televizata si i-a solicitat celui care cu doar cateva ore inainte -se bucura de increderea PD- – chiar daca isi pierduse pozitia in Colegiu – sa dovedeasca cele spuse. Curios este faptul ca, desi democratii s-au dezis si ei de acuzatiile lui Turianu, nu au suflat o vorba despre posibilitatea retragerii sprijinului politic.

Premierul Calin Popescu Tariceanu, furios la culme, a respins acuzatiile si a cerut oficial CNSAS sa publice, in regim de urgenta, datele privind persoana sa si a declarat ca-l va actiona in judecata pe Turianu.


Dupa o dezbatere de aproximativ trei ore, la care a asistat si presedintele Traian Basescu, noul presedinte al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati (CNSAS) a fost ales Claudiu Secasiu. Acesta reprezinta -solutia de compromis- la care au recurs membrii Colegiului CNSAS, nevoiti sa detensioneze situatia din cadrul institutiei, provocata de lupta pentru presedintia Consiliului. Sustinut de societatea civila, Ticu Dumitrescu a promis ca de aici inainte va supraveghea din interior activitatea CNSAS. -Deliciul- zilei de ieri a fost insa furnizat de vremelnicul sef al Colegiului, Corneliu Turianu, care, la doar cateva minute dupa ce si-a pierdut functia, a contraatacat acuzandu-l pe premierul Calin Popescu Tariceanu de colaborare cu Securitatea.

Imediat dupa aceasta -iesire- – pe care Tariceanu ameninta ca o va solutiona in instanta -, atat presedintele Traian Basescu, cat si conducerea PD au tinut sa precizeze ca nu au nici o legatura cu declaratiile lui Turianu, desi nimeni nu a lansat nici o acuzatie la adresa lor.

Astfel, desi lucrurile pareau ca se vor linisti odata cu desemnarea lui Secasiu la conducerea CNSAS, apele din Alianta raman in continuare tulburi si adanci.

In urma reactiilor societatii civile si ale angajatilor institutiei, Corneliu Turianu, cel care fusese ales initial in functia de presedinte al CNSAS, si-a dat demisia pentru a pune capat situatiei delicate create atat la nivelul CNSAS, cat si in cadrul Aliantei. Desi nu a mai candidat pentru presedintia CNSAS, Constantin Ticu Dumitrescu l-a propus ieri pe Secasiu drept inlocuitor, care a si fost ales – cu opt voturi pentru si doua impotriva – de cvorumul intrunit la sedinta de ieri. In plus, la fiecare sase luni se va pune in discutie problema conducerii CNSAS, urmand ca fiecare membru al Consiliului sa treaca, prin rotatie, prin toate functiile de conducere.

-Basescu, noi te-am votat, iar acum tu ne-ai tradat!-

Luandu-si rolul de mediator in serios, presedintele Traian Basescu s-a regasit din nou in situatia de a da sfaturi, de data aceasta pentru a-i convinge pe membrii Colegiului CNSAS sa ajunga la un compromis vizavi de numirea lui Turianu, propus de PD, la presedintia Consiliului in locul lui Ticu Dumitrescu. Punctual, seful statului a lasat la o parte intalnirile pe care le avea programate pentru ieri si a intrat in sediul CNSAS chiar inainte de inceperea sedintei. Desi Basescu avea o atitudine aparent senina, tinand cont de situatia pe care urma sa o modereze, s-a schimbat imediat la fata dupa ce a fost intampinat de huiduielile neprevazute ale multimii.

Intr-o declaratie ulterioara sedintei de ieri, Basescu a aratat ca -stia ca va fi fluierat, pentru ca astfel de incidente fac parte din micile satisfactii care trebuie date-.

Spusele lui Basescu sunt de-a dreptul stupefiante: -Un presedinte nu merge fara sa stie ce se intampla. Stabilisem ca trebuie sa fluiere. Stiam ca aceiasi 30 (de manifestanti – n.r.), la iesire, vor fi nemultumiti de solutia gasita. Stabilisem sa nu fac declaratii, pentru ca asa am vrut eu. La inceput nu am facut declaratii, iar la sfarsit era aparent rezolvata problema: nu aveam nici o declaratie de presa, era problema lor (a membrilor Colegiului CNSAS – n. red.) sa o faca-, a spus Basescu.

In atare conditii, informatiile privind atitudinea presedintelui in cadrul sedintei au putut fi obtinute numai de la cei care au partidipat efectiv. -Haideti, oameni buni, intelegeti-va-, ar fi spus, impaciuitor, seful statului, la inceputul sedintei CNSAS, de ieri. Membri ai Colegiului ne-au declarat ca seful statului ar fi stat linistit pe tot parcursul dezbaterilor, i-a ascultat aruncand cu -vorbe grele- pentru ca, la final, sa plece multumit de rezultatul votului.


Ticu Dumitrescu, informatorul multimii

Chiar daca inainte de inceperea sedintei Constantin Ticu Dumitrescu declara ca nu isi pune mari iluzii in prezenta lui Traian Basescu la CNSAS, la finalul dezbaterilor, multumit ca cel propus de el a castigat cu majoritate de voturi, Ticu Dumitrescu se arata nerabdator sa mai discute si alta data cu seful statului despre fosta Securitate. Cu toate acestea, Ticu Dumitrescu, insufletit de scandarile multimii, a declarat: -Criza am solutionat-o eu!-, explicand, spre incantarea celor prezenti sa il sustina, ca va monitoriza activitatea membrilor din Colegiu pentru ca are obligatia morala sa spuna -tot ce se intampla aici, cine in cazul <X> nu vrea deconspirarea Securitatii-. Sustinatorii lui Ticu Dumitrescu au vazut in demisia lui Turianu din functia de presedinte al CNSAS o victorie, fapt ce le-a sporit increderea in reprezentantul lor, pe care l-au sfatuit prieteneste sa se fereasca de dusmani: -Ai grija, Ticule, sa nu bei cafea la CNSAS!-.

Coalitia compromisurilor

Interesati de situatia din CNSAS, reprezentantii principalului partid din opozitie considera -complet neconstitutionala- influenta sefului statului in aceasta problema. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca, practic, -nu s-a rezolvat nimic- cu tot acest scandal.

Liberalii sunt multumiti de modul in care s-a rezolvat problema din CNSAS, acum, ca Secasiu, propus de PNL, a castigat presedintia Colegiului pentru urmatoarele sase luni. -Gasesc ca a fost un compromis necompromitator cata vreme a fost cautionat de Ticu Dumitrescu si de intelepciunea acestuia. Domnul presedinte Basescu, cu toate ca este un om politic, a avut o atitudine normala. In plus, dorinta PNL de a nu fi Corneliu Turianu presedinte al CNSAS s-a dovedit a fi castigatoare-, a declarat Hasotti.

In tabara democratilor, presedintele PD, Emil Boc, sustine ca tot acest conflict a fost unul interpersonal, ca dovada fiind faptul ca si rezolvarea acestuia a venit tot din interior. -Solutia gasita pentru rezolvarea crizei CNSAS era una previzibila-, a subliniat vicepresedintele PD, Cezar Preda.

Claudiu Secasiu: -Sunt total nepregatit-

Reporter: Va asteptati ca situatia din CNSAS sa se rezolve in acest fel, prin alegerea dumneavoastra in functia de presedinte?

Claudiu Secasiu: Nu ma asteptam in niciun fel ca ca domnul Constantin Ticu Dumitrescu sa ma propuna pentru acest post. Azi dimineata, cand m-am trezit, eram un om normal…

– Si de acum nu veti mai fi la fel?

– Nu, Doamne fereste, sper sa fiu in continuare un om la fel ca pana acum, dar nu se stie niciodata.

– Aveti vreun plan pentru urmatoarele sase luni in care veti conduce institutia?

– Nu m-am gandit, drept sa va spun, sunt total nepregatit, dar sper ca nu voi dezamagi. Bineinteles, intai trebuie rezolvate o serie de probleme administrative, ce tin de o mai buna functionare a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati, probleme ce sunt intr-adevar urgente. Dar nu, recunosc ca nu am nici o strategie anume.

– Credeti ca prezenta presedintelui Traian Basescu a influentat deblocarea situatiei din CNSAS?

– Nu cred, sincer. Domnul Traian Basescu a stat si doar a ascultat, in timp ce membrii Colegiului au dezbatut problemele pe care trebuiau sa le rezolve. Nu a influentat situatia din CNSAS si cred ca nici macar lucrarile din timpul sedintei.


Custode, jurnalist… sef la CNSAS

Claudiu Secasiu s-a nascut la 27 octombrie 1964. Este absolvent al Facultatii de Istorie, Sectia istorie-arheologie a Universitatii -1 Decembrie 1918-, Alba Iulia. Intre 1985 si 1991 a fost custode la Muzeul de Istorie Brasov. Ulterior, a fost jurnalist si apoi documentarist la postul de radio BBC, redactia romana.

In 1999 a fost nominalizat de PNTCD pentru Colegiul Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii. La 13 martie 2000, Claudiu Secasiu a fost ales in functia de secretar al Colegiului. Un an mai tarziu, a demisionat insa din functie, invocand motive personale, el ramanand in continuare membru al Colegiului. In 2006, Secasiu a fost propus din nou in Colegiul CNSAS, fiind sustinut de catre liberali.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.