Home Actualitate Agenția Funcționarilor Publici discriminează nevorbitorii de limbă maghiară. Din nou!

Agenția Funcționarilor Publici discriminează nevorbitorii de limbă maghiară. Din nou!

DISTRIBUIŢI

Agenția Națională a Funcționarilor Publici, condusă de Birtalan Jozsef, încalcă legislația română, din nou, discriminând cetățenii nevorbitori de limbă maghiară. Astfel, ANFP a publicat un anunț de angajare pentru funcția de secretar al comunei Sântimbru din județul Covasna deși ÎCCJ a decis irevocabil în 2012 că un astfel de anunț este ilegal. Insistența lui Birtalan de a discrimina nevorbitorii de limbă maghiară, în condițiile în care ANFP a fost parte în procesul de la ÎCCJ și deci a luat cunoștință de decizia irevocabilă a judecătorilor, un abuz în serviciu.
Legislația română prevede că dacă o localitate are peste 20% populație de o anumită minoritate, aceștia au dreptul ca funcționarii care au contact cu publicul să cunoască limba minorității. Prevalându-se de această prevedere, ANFP a publicat un anunț de angajare în 2011 pentru funcția de secretar al comunei Valea Crișului, jud. Covasna, în care se cerea cunoașterea limbii maghiare la nivel avansat. Nevorbitoare de limba maghiară la nivel avansat, Panaite Ana Diana, a făcut plângere pentru discriminare la Consiliul Național pentru Combaterea Discrimnării, condus de Asztalos Csaba, care i-a respins cererea. Românca a contestat în instanță decizia CNCD iar Înalta Curte a decis irevocabil (conform deciziei prezentate pe dantanasa.ro) că „văzând atribuțiile secretarului unității administrativ teritoriale prevăzute la art. 117 din Legea 215/2001”, această funcție „nu presupune, în esența sa, contacte directe cu cetățenii pentru a fi inclusă în categoria funcțiilor publice din sfera relațiilor cu publicul”. Așadar, „în raport cu natura și contextul muncii, așa cum sunt conturate prin prisma atribuțiilor concrete ale secretarului de comună, cerința cunoașterii limbii maghiare pentru a ocupa un post secretar de comună într-o unitate administrativ-teritoarială în care populația vorbitoare de limba maghiară este de 20 % nu trece testul obiectivului legitim și al proporționalității, pentru a fi justificată prin prisma incidenței dispozițiilor art.9 din OG 137/2000”.
Așadar ÎCCJ a anulat decizia CNCD în acest caz și a obligat Consiliul să- i plătească daune morale româncei Panaite Ana Diana.
Acum situația se repetă la comuna Sântimbru din județul Covasna.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.