Home Economic-Financiar Creditul Euroatom, -incetinit- de birocratia europeana

Creditul Euroatom, -incetinit- de birocratia europeana

DISTRIBUIŢI

In cateva randuri, ministrul economiei si comertului, Dan Ioan Popescu, a declarat ca asteapta ca, in luna octombrie, Reactorul 2 de la Cernavoda sa primeasca un credit Euroatom de 223 milioane de euro pentru finalizarea lucrarilor. Dar iata ca luna octombrie e pe sfarsite si creditul european n-a mai aparut. -De fapt, acesta este ultimul credit de care ar avea nevoie Nuclearelectrica pentru finalizarea lucrarilor de la Reactorul 2-, ne-au declarat surse din societate. -Cred ca motivul intarzierii acordarii creditului il constituie birocratia prezenta si la nivelul organismelor europene. Noi in fiecare zi mai facem un pas pentru a grabi acordarea creditului si sper ca pana la sfarsitul anului il vom obtine-… Potrivit acelorasi surse din Nuclearelectrica, creditul Euroatom pentru finalizarea Unitatii 2 este foarte util -deoarece degreveaza bugetul de stat de niste cheltuieli-, cu alte cuvinte, banii alocati de stat lucrarilor de la Cernavoda ar putea fi folositi in alte scopuri, -sociale, de exemplu-.


Creditul Euroatom – vital pentru sectorul energetic

Specialistii apreciaza ca, incepand cu iarna anului 2005, este preconizata o crestere a consumului de energie electrica cu aproape 1.000 de MW. Din acest motiv, acoperirea necesarului de energie electrica din productia nationala va fi insuficienta, nemaipunand in ecuatie si eventualele perioade de seceta cu care este posibil sa ne confruntam si in urmatorii ani. In aceste conditii, aceiasi specialisti apreciaza ca productia nationala, devenita insuficienta, nu va putea fi sustinuta decat prin punerea in functiune a Unitatii 2 de la CNE Cernavoda. Tocmai pentru evitarea aparitiei unei grave crize energetice in viitorul apropiat, Romania a solicitat Directiei Economico-Financiare a Comisiei Europene un credit de 223 milioane de euro, destinat finalizarii Unitatii 2. Creditul urmeaza sa fie returnat in 15 ani, tocmai din energia produsa la Unitatea 2.

Directorul general al SN Nuclearelectrica, Ioan Rotaru, ne-a declarat ca pana in acest moment pentru Unitatea 2 sunt folosite credite de aproape 400 milioane de euro, valoarea totala a investitiei fiind de peste 600 milioane de euro. -Din cauza finantarii externe care a intarziat, am acumulat niste datorii, iar in luna aprilie eram deja in intarziere. In luna martie am primit o finantare de 360 milioane de dolari, iar acum luptam sa recuperam aceste intarzieri. Oricum, in trimestrul patru al anului 2004, montajul Unitatii 2 va fi terminat, iar in august 2005 vom face primele probe de fuctionare. Estimez ca in luna septembrie 2006 sau chiar mai devreme, Reactorul 2 va produce pentru sistemul energetic national-, afirma Ioan Rotaru.

2011 – an de cotitura in energetica romaneasca

In privinta Reactorului 2, un lucru este sigur: dupa ce va primi creditul Euroatom, contructia acestuia va intra in linie dreapta, si asta pentru ca pana in acest moment aproximativ 50% din constructie este realizata. Cand va intra in functiune, CNE Cernavoda va avea o productie totala de energie de aproximativ 1.500 de MW. Potrivit unor studii efectuate de autoritati, dupa punerea in functiune a Unitatii 2 va fi redusa dependenta Romaniei fata de sursele externe de resurse primare. Astfel, o unitate nucleara de 700 de MW inlocuieste importul a circa 1,4 milioane tone de pacura, echivalentul unui efort valutar de aproape 100 milioane de dolari. In 2011, cand vor functiona trei unitati nucleare la Cernavoda, economiile vor fi substantiale.

In privinta celei de-a treia unitati de la Cernavoda, in aceste zile autoritatile au ajuns la concluzia ca -finalizarea Unitatii 3 este pe deplin justificata, fiind parte a solutiei de dezvoltare a sectorului energetic din Romania, solutie identificata pe baza analizei de costuri minime in domeniul energetic prin <Foaia de parcurs>, convenita cu Banca Mondiala-, se arata intr-un document al SN Nuclearelectrica. Potrivit studiului preliminar de fezabilitate, in acest moment Reactorul 3 este realizat in proportie de 15% si se estimeaza ca lucrarile vor fi terminate pana in anul 2011. Valoarea estimata a restului investitiei este de aproximativ un miliard de dolari. -In urmatoarea etapa a studiului de fezabilitate vor fi verificate, impreuna cu un consultant financiar, evaluarile facute pana acum, atractivitatea proiectului pentru potentialii investitori, precum si modul de securizare a investitiei, fara a implica garantiile statului pentru credite-, a conchis Ioan Rotaru. De remarcat ca autoritatile estimeaza ca peste 60% din investitorii in Reactorul 3 de la Cernavoda vor fi romani, iar industria autohtona va avea o contributie majora, cea mai mare parte a echipamentelor urmand sa fie asigurate de firmele din Romania.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.