Home Social Bărbații care jignesc sau lovesc femeile chiar și cu o floare, la...

Bărbații care jignesc sau lovesc femeile chiar și cu o floare, la închisoare

DISTRIBUIŢI

Polițiștii și alți oameni ai legii vor putea interveni imediat, începând din luna mai, în situațiile în care bărbații își lovesc nevestele în locuința proprie. Mai mult, agresorul poate fi evacuat din casă temporar, chiar dacă este titularul dreptului de proprietate, dar pentru aceasta victima trebuie să obțină un ordin de protecție în justiție, potrivit noii legi pentru combaterea violenței în familie, promulgată ieri. Cererea ordinului de protecție a unei femei abuzate fizic sau verbal va fi judecată de urgență și poate fi obținută în aceeași zi. Ordinul îl poate ține la distanță de cel puțin 200 de metri pe agresor și doi ani, iar cel care și-a lezat în vreun fel soția sau concubina riscă să ajungă la închisoare dacă încalcă restricția. O noutate importantă este că agresorul va fi obligat să predea poliției toate armele deținute.

Lovirea sau umilirea soției, pedepsită mai ușor

Lovirea, trasul de păr, neglijarea, actele de gelozie sau lipsirea de mijloace de existență primară, precum hrană, medicamente, dar și amenințările, ma­nipularea, hărțuirea sau violul conjugal constituie forme de violență în familie, iar autoritățile sesizate despre astfel de infracțiuni sunt „obligate să se deplaseze de îndată la fața locului“. Așa prevede legea pentru combaterea do­mestice, promulgată de președintele Traian Băsescu. ?ê?£eful statului a motivat, de 8 Martie, că vrea să dea un mesaj serios bărbaților care lovesc sau umilesc o femeie. „Așa că nu o să mai fiți bătute acasă de bărbați, dacă vă mai atinge cineva cu altceva decât cu o floare, să meargă la pușcărie“, a spus Băsescu zâmbind. Legea nu se referă însă numai la neveste sau concubine, ci la toate victimele violenței domestice – copii naturali sau adoptați, părinți sau frați abuzați fizic sau psihologic într-o familie sau o altă situație de conviețuire.

Polițiștii pot descinde în casa soțului bătăuș

Până acum, polițiștii nu puteau interveni în situațiile de violență conjugală la fața locului, iar victima trebuia să obțină cu greu o soluție, după ce depunea plângere la Poliție și aștepta luni în șir decizia instanței. Acum, o persoană agresată fizic sau abuzată emoțional prin amenințări sau alte forme de violență verbală poate solicita ajutorul oamenilor legii în locul unde se află. Mai mult, polițiștii vor avea dreptul să-l evacueze temporar pe cel care a agresat persoana respectivă, chiar din propria casă, dar acest lucru va fi după obținerea unui ordin de protecție solicitat judecătorilor de către victimă direct sau printr-un reprezentant legal. Ordinul poate fi dat însă în aceeași zi, astfel de cereri fiind judecate în regim de urgență.

Agresorul, ținut la distanță de victimă

Victima poate obține de la impunerea unei restricții privind limitarea dreptului de folosință al agresorului numai asupra unei părți din locuința comună până la obligarea acestuia de a păstra distanța minimă de 200 de metri față de locul în care stă sau lucrează victima, dar și față de copii sau rude ale acesteia.
Agresorului i se poate impune interdicția de a se deplasa în anumite zone sau localități pe care victima le vizitează sau frecventează, dar și orice contact sau formă de comunicare – telefonică, prin mail, etc, cu persoana pe care a rănit-o fizic sau psihologic.
Legea prevede că agresorul va fi obligat să predea toate armele pe care le deține dacă împotriva sa o victimă care a depus o cerere de protecție a obținut o astfel de restricție. Prin aceeași hotărâre, instanța îl poate obliga pe agresor să suporte cheltuielile pentru chirie și întreținere în cazul în care victima și, după caz, copiii sau alți membri ai familiei sunt în imposibilitatea de a rămâne în locuința comună în urma unei altercații.

Agresorul, obligat să se trateze

De asemenea, agresorul poate fi obligat de instanță să meargă la psiholog sau să urmeze un tratament, în scopul dezintoxicării în cazul în care consumă alcool sau substanțe care îi afectează capacitatea de a gândi și a acționa. Încălcarea oricărei măsuri dispuse pentru protecția victimei poate fi sancționată cu închisoare de la o lună la un an. Mai mult, dacă victima reclamă că viața, integritatea fizică sau fizică ori libertatea îi sunt în continuare în pericol, ordinul de protecție poate fi prelungit.

Centre de protecție locale pentru victime

Prin aceeași lege, autoritățile locale au dreptul să organizeze cu bani publici, centre speciale pentru găzduirea și consilierea victimelor. Dacă însă vor schimba destinația adăposturilor sau refuză să primească aici victime ale violenței domestice riscă amenzi între 1.000 și 5.000 de lei. Dacă agresorul încearcă să intre agresiv în adăpostul în care știe sau crede că se adăpostește victima, va fi amendat cu între 500 și 1.000 de lei. ?ê?£i victima poate fi amendată dacă refuză să părăsească adăpostul când cauzele pentru care se află acolo au fost îndepărtate.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.