Home Social Studenții de la zeci de facultăți particulare sau de stat riscă să...

Studenții de la zeci de facultăți particulare sau de stat riscă să nu le fie recunoscute diplomele de licență

DISTRIBUIŢI

Guvernul ar putea emite în aprilie mai multe hotărâri privind închiderea unor universități care nu solicitat ARACIS evaluarea externă a programelor de licență pentru a putea fi acreditate. Universitatea Mihai Viteazul din Craiova și Fundația Universitară Milenium din Timișoara sunt printre cele care sunt somate de Ministerul Educației să-și ceară evaluarea calității până la 31 martie, fiind amenințate cu lichidarea. În același timp, zeci de facultăți de la universitățile de stat și particulare din București și din țară ar putea să rămână fără acreditări pentru anumite programe de licență, care, dacă nu vor fi evaluate de ARACIS în această lună, vor fi închise. Studenții ar putea astfel să susțină degeaba examenele de licență la facultățile respective.
Pe lista facultăților care și-ar putea pierde unele programe de studii de licență sunt facultăți importante de la Universitatea Politehnica, de la Universitatea București, de la ?ê?£coala Națională de Studii Politice și Administrative sau de la Universitatea de Educație și Fizică și Sport din București, dar și de la universitățile din marile orașe: Brașov, Cluj-Napoca sau Iași. Pe lista neagră sunt și programe de licență de la Academia Tehnică Militară din București, dar și de la Universitatea Națională de Apărare Carol I din București.
Ministerul Educației a publicat ieri lista cu universitățile și facultățile care trebuie evaluate în vederea acreditării de către ARACIS.  Este vorba de programe de licență acreditate care au depășit termenul legal pentru evaluarea periodică sau au studii de licență autorizate să funcționeze provizoriu, dar au depășit termenul legal pentru acreditare. Unele sunt somate și amenințate cu închiderea pentru că nu au solicitat evaluare externă a calității. În această situație sunt Institutul Teologic Romano-Catolic din București, înființat în 2002, Universitatea Mihai Eminescu din Timișoara, înființată în 2005, Universitatea Tibiscus din Timișoara, înființată în 2002. Pe lista universităților autorizate să funcționeze provizoriu și care nu au solicitat ARACIS evaluarea externă a programelor de licență pentru a putea solicita acreditarea instituțională Fundația Pro Universitate Media București, Universitatea Mihai Viteazul din Craiova , Universitatea Gheorghe Zane din Iași sau Fundația Universitară Milenium din Timișoara.  Acestea au termen până la 31 martie să depună la ARACIS dosare noi în vederea evaluării periodice sau acreditare sau dosare de evaluare externă a calității sau acreditării. Altfel, ar putea fi închise.

Peste 40 de facultăți particulare nu au programe de licență acreditate

Peste 40 de facultăți de la Universități particulare nu au încă programele de licență evaluate și deci neacreditate. Printre acestea, în top sunt facultăți de la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, care a are în stand-by acreditarea pentru 18 facultăți din București și din țară. Între acestea sunt Facultatea de ?ê?£tiințe Juridice și Administrative, Facultatea de Relații Internaționale, Facultatea de ?ê?£tiințe Politice sau facultatea de Istorie, forma de învățământ fără frecvență. Pe aceeași listă figurează și Universitatea Hyperion, care a depășit termenul legal de acreditare pentru facultatea de  Administrație Publică, dar și Universitatea „Spiru Haret”, protagonista unui scandal de proporții în urmă cu trei ani, legat de programele de licență neacreditate. Aceasta figurează la capitolul întârzieri la acreditarea programelor de licență pentru opt facultăți din București și din țară.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.