Sondajele de opinie s-au adeverit, iar Partidul Socialist (MSZP) a reusit intr-adevar sa obtina un usor avans in comparatie cu principalul sau adversar, FIDESZ, la primul tur al alegerilor legislative din Ungaria. Hopul nu a fost trecut deoarece, peste doua saptamani, ungurii vor fi chemati din nou la urne pentru a decide soarta celor 173 de mandate ramase in joc. Liderii formatiunilor care au depasit pragul electoral au facut insa, ieri, cateva declaratii care par sa limpezeasca nuanta viitoarei majoritati parlamentare.
Socialistii au obtinut 43% din voturi si 105 mandate din parlamentul ungar. FIDESZ, pe pozitia a doua, la diferenta de doar un procent, are deocamdata 97 de reprezentanti in viitorul legislativ. O figura frumoasa au reusit sa faca insa partidele mai mici, SZDSZ si MDF, pentru care depasirea pragului electoral a fost principalul obiectiv. De altfel, ele par sa fie cele care vor inclina hotarator balanta in favoarea unui sau altuia dintre marii rivali.
FIDESZ a primit ieri o grea lovitura in momentul in care MDF a anuntat ca nu doreste sa ajute nici un partid la formarea viitoarei coalitii de guvernare. Desi cele doua formatiuni au fost in mod traditional apropiate, candidand pe liste comune in urma cu patru ani, divergentele de opinii ulterioare par sa fi compromis sansa unor negocieri. In schimb, ziua de ieri a fost una de bun augur pentru socialisti, care si-au consolidat relatia cu SZDSZ. Cele doua formatiuni – partenere de guvernare in ultimii patru ani – au convenit sa colaboreze in continuare, iar fiecare partid a acceptat sa retraga anumiti candidati in turul doi al alegerilor pentru a spori sansele de victorie ale partenerilor.
Strategie simpla
Liderii MSZP si SZDSZ sustin ca nu au negociat inca viitoare pozitii in guvern si ca strategia lor pentru urmatoarele doua saptamani este una simpla: sincronizarea campaniilor electorale si -castigarea alegerilor-. Desi – in mod cert dezavantajat de evolutiile ultimelor 48 de ore – FIDESZ s-a declarat increzator in victorie, afirmand ca stanga nu poate strange voturile necesare.
Sistemul electoral ungar – cunoscut pentru complexitatea sa – este o combinatie intre sistemul majoritar uninominal si cel proportional. Peste doua saptamani se va vota doar pentru candidatii care au reusit in primul tur sa obtina peste 15% din voturi. In cazul in care nu ii va convinge pe cei de la MDF sa il sustina, FIDESZ va trebui sa obtina 75 de mandate, un scop dificil, dar nu imposibil de materializat.
Reactii
Victoria stangii ar constitui o premiera in peisajul politic ungar al ultimilor 15 ani: ar fi pentru prima data cand opozitia nu izbuteste sa castige alegerile. O astfel de reusita ar fi cu atat mai surprinzatoare cu cat, in urma cu doi ani, FIDESZ ocupa in mod invariabil prima pozitie in sondajele de opinie, fiind urmat la o mica prapastie de 15 procente de catre socialisti. Stanga a recuperat in mod constant si sigur diferenta dupa ce premierul Megyessy Peter a fost inlocuit cu Gyurcsany Ferenc (foto). Acesta din urma, desi criticat pentru unele declaratii mai putin inspirate, a reusit sa creeze imaginea unei stangi intinerite si sa cucereasca populatia prin promisiuni legate de modernizarea tarii.
Presa germana de ieri constata ca stanga are sanse mari sa obtina victoria si ca, pentru Occident, MSZP reprezinta un partener mai credibil.
Ziarele franceze si belgiene observau insa ca indiferent de culoarea viitorului guvern, acesta se confrunta cu o sarcina dificila: reducerea deficitului bugetar astfel, incat in 2010 Ungaria sa poata adera la zona euro. Slovacul -Pravda- insista asupra rolului decisiv pe care il poate avea MDF in stabilirea invingatorului, sesizand ca in aceasta campanie nu au concurat programele electorale, ci personalitatile liderilor. Cotidianul -Le Soir-, din Bruxelles, l-a numit pe Gyurcsany un Tony Blair maghiar, iar pe Viktor Orban, un partizan al patriotismului economic.