Medicii vor alege tratamente și vor prescrie medicamente și în funcție de câți bani are pacientul. Un nou proiect de lege prevede că medicii trebuie să-i informeze pe pacienți dacă și cât trebuie să suporte din buzunar pentru plata medicamentelor. În cazul în care pacientul declară că nu are bani pentru un anumit medicament, acesta va fi înlocuit cu unul mai ieftin, dar cu efecte similare. Mai mult, din iunie, medicii vor lucra cu rețete electronice, iar farmaciștii vor fi obligați ca, dacă cel care cumpără renunță la unul sau mai multe medicamente, acestea să fie anulate de pe rețete în prezența cumpărătorului.
Proiectul pentru modificarea și completarea Contractului-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011 – 2012 prevede că medicul va alege tratamentul adecvat pentru afecțiunea sau afecțiunile pacienților, responsabilitatea revenindu-i în întregime. În acest fel, pentru fiecare pacient, se vor lua în considerare efectele terapeutice ale tratamentului adecvat prescris, dar și gradul de suportabilitate financiară a asiguratului, se arată în motivarea proiectului. Astfel, medicul va fi obligat să-și informeze pacientul cât trebuie să suporte din costul tratamentului, iar dacă acesta declară că nu poate suporta financiar plata unuia sau a mai multor medicamente, îi vor fi prescrise altele, care să răspundă cerinței în ceea ce privește nevoia de tratament a asiguratului.
Medicul va trebui să asigure și utilizarea formularului de prescripție medicală pentru medicamente cu și fără contribuție personală din sistemul asigurărilor sociale de sănătate, care este formular cu regim special, unic pe țară.
Medicii de familie vor calcula și încasa coplata
Medicii de familie vor încasa sumele reprezentând fie contribuția personală pentru unele servicii medicale, fie coplata pentru alte servicii medicale de care au beneficiat asigurații, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, conform noilor prevederi. Coplata nu se aplică însă anul acesta, potrivit ministrului Sănătăți, Ritli Ladislau, care a precizat că legea privind coplata este inaplicabilă și urmează să fie modificată astfel încât să stabilească o sumă „fixă, foarte mică, aplicabilă tuturor cetățenilor”. În varianta actuală, aceasta prevede că pacientul trebuie să plătească un procent din venituri, ceea ce nu este nici corect pentru cei cu venituri mai mari, nici aplicabil, în lipsa unui sistem informațional pus la punct.
Pacienții care sar peste rând la programări, taxați
Medicii vor avea dreptul să îi taxeze pe cei care nu sunt bolnavi cronici și solicită servicii medicale la cerere fără recomandare medicală și peste programare pe listele de prioritate. Pacienții vor plăti pentru serviciile respective la tarifele stabilite de furnizori și afișate la cabinetul/laboratorul medical. Ei vor primi însă document fiscal, cu indicarea serviciului prestat. La fel și în cazul unor servicii medicale de specialitate în specialitățile clinice, inclusiv recuperare, medicină fizică și balneologie, paraclinice, de medicină dentară. În aceste situații, furnizorii de servicii medicale nu eliberează bilete de trimitere sau prescripții medicale utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate și decontate de casele de asigurări de sănătate, existând excepții doar pentru bolnavii cronici.
Reguli stricte pentru farmaciști
Din iunie, potrivit conducerii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, medicii vor lucra cu rețete electronice, pentru un mai bun control asupra eliberării rețetelor și a medicamentelor. Pentru farmaciști se introduc noi reguli. Astfel, în situația în care primitorul renunță la anumite medicamente cuprinse în prescripția medicală, acestea se anulează în fața primitorului pe toate exemplarele prescripției medicale, prin tăiere cu o linie sau prin înscrierea mențiunii "anulat". Într-un astfel de caz, nu este permisă eliberarea altor medicamente din farmacie în cadrul sumei respective decontată prin CNAS.
Mihaela Iamandei