Guvernul intervine pentru detensionarea situației de la Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș, unde alegerile recente pentru funcția de rector sunt contestate de reprezentanții liniei maghiare. Aceștia susțin că nu au participat la alegeri și vor repetarea lor. Ministrul Educației, Cătălin Baba, spune că alegerile trebuie să fie organizate în baza unei Carte aprobate de Ministerul Educației și care să reflecte caracterul multicultural al universității. Până atunci, Senatul instituției respective nu este legal constituit. Ministrul speră că problema va fi rezolvată în aprilie, după ce mandatul actualului rector expiră. Altfel, finanțarea universității va fi oprită, avertizează el.
La UMF Târgu Mureș expiră mandatul rectorului la sfârșitul lunii martie, nu există Cartă universitară, Senatul nu este legal, „este o situație în care ne îndreptăm spre dezastru“, de aceea a fost nevoie de intervenția Guvernului, a declarat, ieri, ministrul Educației, Cătălin Baba.
„Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș nu are o Cartă care să fie legal aprobată. Este o discuție pe care Senatul UMF vrea să o tranșeze în instanță. Până când nu există o Cartă aprobată de MECTS care să reflecte caracterul multicultural, așa cum spune Legea educației, singura posibilitate rămâne tranșarea în justiție“, a spus ministrul Educației, Cătălin Baba.
Senatul UMF Târgu Mureș, contestat
Ministrul Educației a precizat că după ce va exista Carta, se pot declanșa alegerile legale. Alegerile au fost reorganizate după ce mandatul vechiului Senat al Universității a expirat în ianuarie. Ministrul spune însă că alegerile nu pot fi validate pentru că s-au organizat în lipsa unei Carte, iar Senatul actual nu este legal constituit. Situația este complicată și pentru că la ultimele alegeri s-au prezentat doar reprezentanții liniei române, spre nemulțumirea celor de la linia maghiară.
Baba: Rectorul trebuie validat de ministrul Educației
Cătălin Baba a mai spus că în orice universitate alegerile trebuie să fie corecte și rectorul să fie validat de ministru, toate aceste lucruri fiind prevăzute în Legea educației.
„Neavând Cartă, neavând alegeri, mandatul rectorului Copotoiu expirând la sfârșitul lunii, senatul UMF legal constituit ar trebui să propună o persoană care să aibă drept de semnătură în bancă pe diplome și pe orice document oficial. În caz contrar, dacă un rector căruia i-a expirat mandatul semnează un document, toate aceste acte sunt în afara legii și invalidate de justiție“, a mai spus Baba.
Ministrul Educației a subliniat că toate universitățile trebuie să respecte legislația, altfel riscă să sufere sancțiuni, una dintre acestea fiind inclusiv oprirea finanțării.
Românii și maghiarii să ia deciziile împreună
Potrivit ministrului Educației, toate aceste probleme de la UMF Târgu Mureș se puteau rezolva la nivelul Cartei universității, dacă românii și maghiarii ar fi luat deciziiile împreună și dacă s-ar fi inspirat de la alte universități multicultuale, cum e cea de arte din Târgu Mureș sau Babeș Bolyai din Cluj.
„Nu s-ar fi ajuns aici dacă s-ar fi luat pur și simplu carta Babeș Bolyai. Dacă linia maghiară și linia română s-ar fi înțeles să introducă prevederi la scoaterea posturilor la concurs referitoare la studii, nu era nevoie ca Guvernul să intervină. Dar suntem în situația ca Guvernul să intervină. Avem nevoie de un Senat legal constituit, cadre didactice române și maghiare să-și aleagă rectorul, pentru că expiră mandatele unul după altul. Guvernul a tras un semnal de alarmă pentru toate cadrele didactice din liniile germană, maghiară, română. Facultatea care s-a înființat grupează programe care există, este o facultate multiculturală“, a conchis ministrul Educației.
Mihaela Iamandei