O amenintare mai putin obisnuita pentru controversatul scut american antiracheta, vanatorii inuiti, cea mai redusa ca numar populatie de pe glob, urmau sa se prezinte ieri la Curtea Suprema a Danemarcei pentru a solicita inchiderea uneia dintre cele mai importante baze militare ale Statelor Unite. Aceasta este proiectata ca, dupa eventuala incuviintare a autoritatilor de la Copenhaga, sa faca parte din -Razboiul Stelelor-, programul national de aparare antibalistica.
Cotati de experti cu sanse de 50-50, inuitii pretind ca au fost exilati ilegal de pe pamanturile lor natale din nordul Groenlandei (insula care apartine Danemarcei), unde vor sa se intoarca. Avocatii lor spun ca la mijloc este vorba chiar despre supravietuirea acestei populatii, careia actualul teritoriu impus cu forta nu ii mai ofera suficiente rezerve de hrana.
Batalia nu va fi insa usoara. Dincolo de faptul ca dosarul pune fata in fata superputerea mondiala cu o comunitate foarte mica de oameni, care isi duc viata intre gheturi, miza este una extrem de mare: dotata cu echipamente de supraveghere de mare putere, baza militara Thule este considerata -urechea- americana in emisfera nordica, avanpostul arctic al Statelor Unite folosit in trecut pentru monitorizarea activitatilor sovietice si pentru a da primul semnal de avertisment in cazul unui atac nuclear.
In urma cu patru ani, o inalta curte daneza a decis ca inuitii au fost exilati ilegal din teritoriile lor natale, dar le-a refuzat dreptul de a se intoarce. Ei sunt plecati inca din 1953.
In cazul in care reprezentantii Curtii Supreme decid in favoarea lor, autoritatile daneze ar putea fi obligate sa le ceara americanilor sa-si mute baza militara.
In pofida mizei foarte mari, Statele Unite nu sunt prezente direct la proces, disputa avand loc, din punct de vedere tehnic, intre Copenhaga si inuiti. Un purtator de cuvant al Ambasadei americane la Copenhaga a declarat insa ca SUA sunt cu ochii pe desfasurarea procesului.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane