Concesionarul serviciului bucurestean de apa si canal, societatea romano-franceza Apa Nova, risca amenzi de cinci milioane de euro din cauza nivelului scazut al serviciilor oferite. ARBAC, autoritatea creata pentru urmarirea derularii contractului de concesiune a serviciilor de alimentare cu apa si canalizare din Bucuresti, a respins, la sfarsitul lunii trecute, cinci dintre cele noua niveluri de servicii pe care Apa Nova le bifase drept indeplinite. Specialistii autoritatii au -taiat de pe lista- trei dintre servicii intrucat le-au fost refuzate de catre conducerea societatii rezultate din asocierea municipalitatii cu compania franceza Veolia, fosta, in ordine, Generale des Eaux si Vivendi. La capitolul timp de realizare a noi bransamente si racorduri, Apa Nova a realizat dintr-un minimum de 99%, asumat prin contract, numai… 15%. Astfel, bucurestenii care plateau pentru bransamente si racorduri, adica pentru a avea apa si canal, nu primeau nimic timp de 90 de zile dupa incasarea banilor de la cetateni, asa cum se prevede in contract.
2,5 euro pentru fiecare zi de intarziere, dupa cele trei luni prevazute in contract
Potrivit conducerii ARBAC, asociatiile de proprietari sau oricare alti clienti prejudiciati de Apa Nova au dreptul, conform contractului de concesiune a serviciilor de apa si canal, la despagubiri de 2,5 euro pentru fiecare zi de intarziere peste cele trei luni admise. Dar reglementarile in vigoare ii mai dau concesionarului serviciului de apa si canal inca trei luni -de gratie- pentru a dovedi ca a realizat nivelul la care trebuiau sa fie deja. In caz contrar, ARBAC poate amenda societatea cu 1,5 milioane de euro, suma multiplicandu-se pana la un maximum de cinci milioane de euro, daca nici la celelalte servicii Apa Nova nu va putea proba investitiile impuse. Trebuie spus ca aceasta societate a obtinut in 2002 locul sapte in topul firmelor private din Romania, cu un profit de 18 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 60 milioane de euro. Directorul ARBAC, Adrian Cristea, a declarat ca scopul institutiei pe care o conduce este de a urmari realizarea graficului din contractul de concesiune, nu de a amenda societatea Apa Nova. Dar daca va fi nevoie…
Multi bucuresteni pot primi daune pentru neplacerile produse de Apa Nova
In scopul de a ajuta societatea romano-franceza, publicam adresele imobilelor ai caror proprietari au dreptul de a solicita despagubiri. Bucurestenii care domiciliaza la aceste adrese pot solicita societatii romano-franceze cate 2,5 euro pentru fiecare zi de intarziere, cum am scris si mai sus. Cetatenii din imobilele din strada Muzeul Zambaccian nr. 16, strada Mentiunii numerele 91B si 97E, strada Nicolae Cartojan nr. 16, Bd. Dacia nr. 125, str. Juverdeanu nr. 14, strada Lucernei nr. 16, str. Teius nr. 27, Aleea Livezilor nr. 35, bloc 5, strada Sergent Condurache Gheorghe nr. 3A vor avea, conform contractului de concesiune, dreptul la despagubiri. Directorul francez al societatii Apa Nova, Andreas Baude, spune ca va contesta decizia ARBAC, despre care oricum spusese, nu cu mult timp inainte, ca publica pe site-ul www.arbac.com lucruri neadevarare despre firma pe care o conduce.