Singurul organism ce poate controla activitatea Serviciului Român de Informații, Comisia parlamentară de control asupra SRI a emis un comunicat în urma audierii conducerii serviciului din care citim printre rânduri:
– Deși Maior a demisionat neașteptat, plecarea lui nu a contat, serviciul funcționând la standardele internaționale obișnuite;
– Alina Bica a mințit la ÎCCJ când a spus că SRI nu îi trimitea sesizări la DIICOT, prezentându-se statistici cu creșterea semnificativă a numărului acestora pe mandatul lui Bica;
– Nu a existat implicare politică la nivelul SRI , prezentându-se 23 de videoconferințe ce au avut loc în anul 2014, în care personalul a fost avertizat și răs-avertizat să nu se implice în politică;
– Maior a impus ca el să fie SINGURUL care să țină legătura cu terți printre care și oameni de afaceri (deci și Cocoș n.r.) și demnitari (deci și Udrea n.r.). Dacă Florian Coldea a avut vreun contact cu cei doi, a fost pentru că Maior l-a invitat să participe la discuții.
Această invitare de către Directorul SRI în 10 noiembrie 2014 și în 15 decembrie 2014, după arestarea lui Cocoș (din 27,10,2014), a șefului operativ al SRI la discuții cu Elena Udrea, a fost în mod evident, o încercare de atragere a acestuia în capcană. Florian Coldea a fost agent operativ și, având în vedere că este în viață, evident că acesta nu a căzut în capcanele întinse de oameni antrenați în acest sens și chiar i-a scos nevătămați din mâinile teroriștilor pe cei trei ziariști răpiți în Irak.. Cum era să cadă un „007” în capcana unui PSD-ist supraponderal ca Maior, pe mână cu o fostă pițipoancă PSD-PNL-PDL-PMP-istă?
Vă prezentăm pentru conformitate, fragmentul din comunicatul Comisiei SRI pe care l-am analizat
„Situația generată de demisia domnului George Maior din funcția de director al SRI
* în urma audierilor s-a constatat faptul că decizia unilaterală a directorului Maior a generat un element de surpriză în instituție, dar activitatea a funcționat în toată această perioadă la parametri optimi. Atribuțiile directorului au fost preluate de fostul prim-adjunct al instituției, este condusă în continuare de acesta și echipa formată din membrii Biroului Executiv al SRI (care au fost prezenți în sală) și cei ai Consiliului Director.
Activitatea instituției se desfășoară în continuare în parametrii profesionali și legali precum și la standarde impuse de parteneriatele internaționale ale României. Nu este o situație nouă pentru serviciile speciale din România, nici măcar pentru SRI, mecanismele și instrumentele de păstrare strictă a legalității și echidistanței în toate acțiunile precum și cele de control asupra acestor activități sunt aceleași. Comisia va solicita audierea actualei conduceri ori de câte ori se impune.
— impactul recentelor evoluții legislative asupra activității SRI,
Conducerea SRI a expus motivații pertinente legate de nevoia adoptării urgente a unui pachet legislativ în domeniul securității naționale, inclusiv cel al securității cibernetice a României, astfel încât aceste legi să respecte întocmai prevederile constituționale, drepturile fundamentale ale omului și nevoia de instrumente legale pentru prezervarea stării de securitate a României.
Situația generată de acuzațiile la adresa SRI și a reprezentanților acestuia
Comisia parlamentară de control a activității SRI a luat act de faptul că la nivelul Serviciului a fost declanșată o verificare internă, sub autoritatea și în directa coordonare a Directorului General pentru Securitate. Măsurile de verificare întreprinse au inclus:
* Verificări în bazele de date centralizate ale SRI
* Întrebări adresate domnului George Maior
* Audierea domnului general-locotenent Florian Coldea și a 15 cadre cu funcții de conducere, de coordonare operațională, avizare juridică și coordonare a unor sisteme interne
* Analizarea și verificarea procedurilor interne și a politicilor de securitate privind accesul și evidențierea invitaților la nivelul conducerii SRI, precum și a modului de aplicare a acestora.
Comisia parlamentară a solicitat verificări interne suplimentare pentru clarificarea aspectelor care au continuat să apară în spațiul public.
În baza audierilor și în baza analizei rezultatelor la zi ale verificării interne a SRI, Comisia parlamentară a constatat:
* ‘implicarea în activitatea politică și în campania electorală’
Referitor la acuzele de nerespectare a echidistanței și neutralității politice, Comisia parlamentară a constatat că sub mandatul domnului George Cristian Maior au fost create și dezvoltate politici și mecanisme de securitate orientate prioritar către respectarea, de către toți angajații SRI, a acestor cerințe legale.
De asemenea, domnul Maior și domnul general Coldea au atenționat constant întregul personal cu privire la respectarea acestor exigențe legale, concomitent fiind consolidată componența de securitate internă.
Reprezentanții SRI audiați au prezentat Comisiei secvențe video din cadrul a 23 de videoconferințe cu toate efectivele de comandă ale SRI, pe durata anului 2014, în care domnul Maior și domnul general Coldea atenționau explicit, recurent, întregul personal cu privire la obligația legală și profesională de a respecta cu strictețe cerințele de neutralitate, echidistanța și neimplicare în viața politică. A fost reiterată determinarea instituției de a manifesta toleranță zero pentru astfel de abateri.
Comisia parlamentară a determinat faptul că nu au fost înregistrate abateri de la cadrul legal și neutralitatea impusă prin lege instituției și reprezentanților acesteia.
* imixtiune în justiție, intervenții în dosare ale magistraților
SRI a cooperat și cooperează cu organele de aplicare a legii în conformitate cu legislația în vigoare, în baza și în limitele legii, precum și conform protocoalelor interinstituționale. Comisia a constatat că în anul 2014 cooperarea SRI — DNA și SRI — DIICOT s-a derulat, în ambele cazuri, în condiții foarte bune, fiindu-ne prezentate date statistice care evidențiază o creștere semnificativă a numărului de informări transmise de SRI către cele doua instituții, atât la nivel central, cât și teritorial.
Astfel, în raport cu acuzațiile exprimate în spațiul public, Comisia a constatat că numărul informărilor transmise de SRI la DIICOT, în 2013, a crescut cu 53% față de media anilor 2011 — 2012, iar în 2014, SRI a transmis DIICOT 818 informări (creștere cu 34% față de media 2011 — 2013).
Comisia parlamentară a determinat faptul că nu s-au înregistrat elemente de nelegalitate în modul de interacțiune între SRI sau reprezentanții Serviciului și magistrați
* relații ale conducerii instituției cu o serie de persoane invocate public
Domnul George Maior a impus ca la nivelul SRI relaționarea cu celelalte instituții, beneficiari, demnitari, diplomați, oameni de afaceri sau societatea civilă, să fie realizate exclusiv de către domnia sa sau, în situații excepționale, de cadre de conducere ale SRI, desemnate nominal de domnia sa.
La nivelul conducerii SRI au fost recepționate solicitări exprese pentru astfel de întâlniri, exprimate de reprezentanți ai categoriilor menționate. Domnul director Maior a răspuns în cea mai mare parte favorabil, întâlnirile fiind organizate în sedii și spații de protocol, iar în funcție de problematica discutată, la parte din aceste întâlniri au fost invitați și alți membri ai conducerii instituției, potrivit competențelor de coordonare ale acestora.
Comisia parlamentară a determinat faptul că nu există nici un indiciu privind relații sau interacțiuni nejustificabile legal sau imputabile profesional între reprezentanți ai instituției și oameni de afaceri sau foști beneficiari ai informărilor furnizate de instituție.”