Home Sănătate Victimele cataractei, tot mai tinere

Victimele cataractei, tot mai tinere

DISTRIBUIŢI

Potrivit unei statistici realizate de catre directorul Spitalului de Ochi din Capitala, dr. Monica Pop, in Romania tot mai multi pacienti sufera de cataracta.

-Din pacate, varsta la care se imbolnavesc pacientii scade in permanenta**, a precizat dr. Pop.

Daca in anii trecuti media varstei pacientilor era de 60-70 de ani, in prezent ea a scazut la 50-60.

Numarul cazurilor a crescut alarmant

-Am avut cinci pacienti in varsta de sub 30 de ani. Cel mai tanar pacient pe care l-am operat de cataracta avea doar 19 ani. In plus, aceasta afectiune afecteaza si copiii care se nasc. Nu stim prea bine care sunt cauzele acestei inmultiri a cazurilor de cataracta, printre acestea s-ar putea numara si influentele modificarilor climatice din ultimii ani-, considera directorul Spitalului de Ochi.

Cele mai frecvente boli ale ochilor intalnite la romani sunt cataractele, glaucomul, strabismul, bolile pleoapelor si operatiile onco-oftamologice, asa-numitele cancere oculare.

Urgentele oftamologice sunt, de asemenea, extrem de variate, intepaturi in ochi cu ace de seringa, intepaturi cu tot felul de jucarii, plagi cu fructe, muscaturi de pasari, arsuri cu apa fiebinte sau substante chimice.

Pacienti de la patru zile la 104 ani

-Din pacate, cei mai afectati de aceste accidente sunt copiii, lasati de multe ori nesupravegheati de parintii lor. Primul caz deosebit pe care l-am avut a fost cel al unui copil adus din Floresti, judetul Prahova, cu globul ocular strapuns de o sageata. Pentru mine si colegii mei a fost o adevarata lectie pentru ca l-am putut opera doar cu anestezie locala si copilul s-a purtat extraordinar-, povesteste Monica Pop.

-De-a lungul carierei mele am operat pacienti de la varsta de patru zile si pana la 104 ani. Copilul de patru zile pe care l-am operat avea un glaucom congenital. Din pacate, copiii care se nasc cu astfel de probleme sunt condamnati sa aiba o vedere proasta toata viata. Singura lor sansa este sa fie operati cat mai devreme-, spune dr. Pop.

In 2003, in cadrul Spitalului de Ochi din Capitala sunt operati 9.000 de pacienti.

10.000 de operatii anual la Spitalul de Ochi

-Daca acum cinci ani operam 5.000 de pacienti, anul trecut am avut 10.000, iar anul acesta ne indreptam spre aceeasi cifra. Numarul operatiilor a crescut de la an la an-, a adaugat dr. Pop.

Dr. Monica Pop considera ca, desi spitalul pe care il conduce a avut realizari notabile, cum sunt infiintarea primului departament din tara de chirurgie vitro-retiniana – dezlipiri de retina si primul microdepartament de glaucom congenital la copilul mic, exista inca numeroase probleme.

-Desi financiar stam mai bine decat anul trecut, totusi sunt inca numeroase probleme. Am avut destule probleme cu licitatiile electronice, desi ideea este foarte buna. Au patruns in acest sistem firme care nu sunt serioase si aduc produse necorespunzatoare. Am primit produse nesterile, altele expirate si chiar ace care nu se puteau folosi, pur si simplu nu intrau. In plus, nu exista nici un mijloc punitiv impotriva firmelor care liciteaza, dar nu au produsele in stoc si le aduc cu mare intarziere sau nu le mai aduc deloc. Este necsara o selectie a acestor firme-, spune dr. Pop.

Potrivit precizarilor sale, procedura de a refuza o firma este extrem de greoaie, dureaza extrem de mult.

-Firmele neserioase sunt cunoscute de toti directorii de spital-, a conchis Monica Pop.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.