Numarul copiilor internati cu gastrite si ulcere s-a triplat in acest an fata de anii precedenti. Cu toate ca specialistii nu considera ca s-a ajuns la un fenomen al afectiunilor gastrice, cresterea galopanta a pacientilor reprezinta un semnal de alarma pentru pediatri.
-La aceasta ora avem in clinica 20 de copii, de diferite varste, internati cu gastrite sau ulcere. Zilnic insa sunt diagnosticati aproximativ 20 de copii care sufera de aceste boli aflate in diferite stadii. Fata de anul trecut, numarul acestora a crescut de trei ori-, a declarat directorul Spitalului de Pediatrie -Sf. Maria- din Iasi, dr. Marin Burlea.
Medicii pediatri sustin ca principalii factori care duc la producerea acestor boli de stomac sunt in primul rand proasta alimentatie, lipsa igienei, precum si ambalarea sau gatirea defectuoasa a carnii si a produselor din carne.
-Gastritele sunt produse in urma infectarii cu o bacterie ce traieste in mucoasa stomacului, dar care atunci cand gaseste conditii de dezvoltare ataca mucoasa si produce afectiunea gastrica. Factorii care determina acest lucru pot fi de mai multe feluri, dar in special este vorba de modul de congelare sau manipulare a produselor din carne-, a adaugat dr. Burlea.
In timp ce unii copii sufera prea devreme de dureri insuportabile de stomac, altii ajung pe paturile Spitalului de Boli Infectioase din cauza hepatitei. Cele mai multe imbolnaviri se inregistreaza mai ales toamna si primavara, atunci cand copiii stau impreuna ore in sir la scoala. -Avem cam 100 de cazuri de hepatita, dar este explicabil, pentru ca s-au adunat copiii in colectivitati. Sunt mai multi ca in septembrie, dar, avand in vedere ca se raceste vremea, numarul va incepe sa scada. Nu se inregistreaza focare de infectie in colectivitati-, afirma directorul Spitalului de Boli Infectiose, dr. Liviu Prisecariu.
Pe de alta parte, parintii copiilor care invata in colectivitati unde au fost deja inregistrate cazuri de hepatita nu sunt deloc bucurosi la aflarea vestii ca unii colegi sufera de aceasta boala extrem de contagioasa. -Cred ca ar trebui sa se ia mai multe masuri de dezinfectie intr-o clasa atunci cand a aparut chiar si un singur caz. Nu este de ajuns sa infasori clanta usii cu o panza si sa spui ca ai facut aceasta dezinfectie-, spune Daniela Costin, mama unui copil de 13 ani in clasa caruia au fost deja inregistrate doua cazuri cu hepatita de la inceperea acestui an scolar.
Catalina Terchea
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane