Home Sănătate Osteoporoza, o problema neglijata

Osteoporoza, o problema neglijata

DISTRIBUIŢI

La cei 60 de ani ai sai, Elena sufera, ca multe alte femei de varsta ei, de osteoporoza. Stiintific, osteoporoza este o boala caracterizata prin reducerea masei osoase si prin deteriorari microarhitecturale ale tesutului osos ce maresc fragilitatea osului, cu cresterea consecutiva a riscului fracturilor. Elena povesteste ca are perioade cand nu poate dormi noaptea din cauza durerilor.

-Ma plimb prin casa cate o jumatate de noapte, iar dimineata sunt moarta de somn. Ma chinuiesc cum pot, ma mut de pe un pat pe altul, poate-poate voi prinde cateva ore de somn. E cumplit, dar de aceasta boala nu scapi-, se consoleaza Elena.

Pericolul aparitiei osteoporozei, mai ales la femeile in menopauza, este unul real, desi neglijat. In primii 5-10 ani de la intrarea in menopauza, femeile pot pierde pana la jumatate din masa osoasa, aceasta pierdere insemnand fragilizarea oaselor si cresterea riscului de fracturi care apar la traumatisme minore.

Riscul de a dezvolta fracturi osteoporotice de-a lungul vietii unei femei este de cel putin 30%, probabil mai aproape de 40%. La barbati, riscul este de 13%. Pe plan mondial, numarul de fracturi de sold poate ajunge de la 1,7 milioane in 1990 la 6,3 milioane in anul 2050.

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, osteoporoza ocupa locul II in lume dupa bolile cardiovasculare ca problema majora de sanatate.

Osteoporoza afecteaza o treime din femeile peste 60 de ani si doua treimi din femeile peste 80 de ani; aproximativ 200 milioane de femei in intreaga lume sufera de osteoporoza.

Fractura este urmarea cea mai invalidanta, prin alterarea severa a functionalitatii, femeia nu se mai poate deplasa independent, avand nevoie de ajutor in permanenta. Fractura se asociaza cu o rata de mortalitate de pana la 30% in primul an de la producerea fracturii, majoritatea deceselor survenind in primele sase luni.

Fracturile de sold au o mortaliate care variaza intre 15 si 30%, majoritatea acestor decese survenind in primele sase luni de la producerea fracturii.

Femeile in postmenopauza au cel mai mare risc, mai ales cele cu menopauza instalata precoce. Factorii genetici au un rol important. La pacientele cu istoric familial de osteoporoza exista un risc mai mare de a avea aceasta boala.

Persoanele cu masa corporala redusa sunt mai susceptibile de a dezvolta osteoporoza. De asemenea, persoanele cu probleme de alimentatie, ca de exemplu anorexie, sunt mai susceptibile. Si fumatorii au un risc de fractura de sold mai mare ca nefumatorii.

Nu exista tratament care sa vindece osteoporoza, dar exista tratamente care pot opri pierderea de masa osoasa, impedicand astfel aparitia fracturilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.