Dupa ce a dat semnale oficiale ca nu vrea sa fie legata de Romania in drumul spre UE, adica, in traducere libera, ca nu este dispusa sa plateasca pentru intarzierile reformelor de la Bucuresti, Bulgaria a trecut la un puternic lobby pentru a determina o eventuala schimbare de atitudine la Bruxelles.
Ca urmare, raportorul pentru Bulgaria al Parlamentului European, Jeffrey Van Orden, a cerut ca negocierile pentru aderare ale Bulgariei sa fie independente de cele ale Romaniei. Un fel diplomatic de a sugera ca intre cele doua tari vecine si, teoretic, partenere spre NATO si UE exista diferente apreciabile. Interventia a urmat prezentarii rapoartelor anuale de tara, miercuri, la Bruxelles. Comisia Europeana a anuntat cu acesta ocazie ca Romania si Bulgaria ar trebui sa semneze cel tarziu in 2005 un tratat comun de aderare, in perspectiva anului 2007 ca an al aderarii. Anuntul a starnit in Bulgaria vii contestari din partea mass-media bulgare, dincolo de clasa politica. La Sofia se promoveaza puternic impresia ca Romania este mult mai inceata decat Bulgaria, inclusiv purtatorul de cuvant al guvernului de la Sofia prezentand aceasta viziune.
Asa a inceput lobbyul. Ca urmare, membri ai Parlamentului European in frunte cu presedintele grupului liberal democrat au accentuat ca exista o diferenta evidenta intre cele doua tari. Ramane de vazut in continuare cat de eficient va fi acest lobby, deocamdata mesajele pe care le transmite Bruxellesul fiind destul de contradictorii. Initial, comisarul pentru extindere, Gunter Verheugen, afirmase, in ciuda anuntului oficial, ca nici o tara nu trebuie sa o astepte pe cealalta. Aceasta desi tot el a afirmat, in acelasi context al prezentarii rapoartelor de tara, ca -decuplarea- Romaniei de Bulgaria ar reprezenta -o schimbare majora de politica- si ca nu intrevere aceasta eventualitate. Ulterior, seful delegatiei Comisiei Europene la Sofia a declarat ca au mai existat cazuri in care mai multe tari au aderat la acelasi moment, desi nu erau la acelasi nivel.
Discursul lui Verheugen lasa insa clar sa se intrevada atitudinea de care se bucura Bulgaria la Bruxelles. Bulgaria are mari sanse sa termine negocierile in timpul mandatului actualei Comisii, adica pana in noiembrie anul viitor, spune Verheugen, in timp ce la Bucuresti pare ca a ineput sa se ia in calcul prelungirea tratativelor dupa instalarea celei viitoare.
La momentul prezentarii rapoartelor de tara, Romania avea inchise 20 de capitole din cele 31, in timp ce Bulgaria are deja incheiate 26, printre care si problematicul capitol -Justitie si Afaceri interne-, despre care oficialii romani admit ca reprezinta o adevarata proba de foc pe drumul integrarii. Este, totoata, bine cunoscut faptul ca economia bulgara a primit inca de anul trecut eticheta oficiala de economie functionala de piata, la care Romania spera abia anul viitor, adica pe ultima suta de metri a negocierilor. Pentru ca tema este sensibila, oficial nu s-a explicat pana in prezent daca Romania si Bulgaria pot semna un tratat comun de aderare chiar daca Bucurestiul va finaliza negocierile mult mai tarziu decat Sofia.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane