Home Social Angajările pe durată determinată, practicate de tot mai multe companii mici și...

Angajările pe durată determinată, practicate de tot mai multe companii mici și mijlocii

DISTRIBUIŢI

Piața serviciilor de angajare temporară a depășit anul trecut 100 de milioane de euro, în creștere cu 11% față de 2010, iar în acest an, ar putea înregistra un avans de 5-10%. Tot mai multe companii mici și medii preferă acest sistem de angajare datorită costurilor mai scăzute. Potrivit noului Cod al Muncii, angajările trebuie făcute pe durată nedeterminată, contractele pe durată determinată constituind excepții, în condiții prevăzute expres de lege.
Companiile de recrutare, selecție și plasare de personal estimează că în 2012, angajații pe perioade de timp determinate vor avea o pondere în creștere în numărul total de angajați.
„Angajatorii se bazează pe acest sistem datorită nevoii de a și ajusta numărul de angajați cu volumul de muncă generat de comenzi, precum și de a beneficia de costuri operaționale mai scăzute. Mai mult, avantajele acestui sistem au început să fie sesizate de tot mai multe companii medii și mici“, precizează reprezentanții firmei de recrutare și angajare temporară Trenkwalder.
Recrutorii nu au estimat un astfel de avânt pentru contractele cu durată determinată.
„La finalul anului 2010 estimam o creștere de 7% în 2011 a pieței serviciilor de recrutare pentru angajați pe durate de timp determinat, însă revenirea economiei a generat un avânt mai mare decât cel așteptat. Acest reviriment mă face să estimez că și anul acesta piața de profil va crește cu cel puțin 5%, poate chiar cu 10%“, a declarat, într-un comunicat, Bogdan Florea, directorul general al Trenkwalder.

Angajarea temporară – excepție în Codul Muncii

Angajarea temporară reprezintă o alternativă pentru marile companii datorită dinamicității, flexibilității, dar și a reducerii costurilor interne.  Potrivit noului Cod al Muncii, contractul individual de muncă se încheie pe durată nedeterminată. Prin excepție, contractul individual de muncă se poate încheia și pe durată determinată, în condițiile prevăzute de lege.  Dacă pe unii îi dezavantajează acest tip de contract, de exemplu la solicitarea unui credit bancar, și caută să-și găsească un loc de muncă unde pot avea o siguranță din acest punct de vedere, mulți dintre cei care își caută în criză de lucru acceptă și această formă de angajare.

Cele mai multe cereri de angajare temporară, în Sibiu

Potrivit firmei Trenkwalder, pe fondul creșterii generale din cursul anului 2011, ultimul trimestru a adus mai multe solicitări pentru angajare temporară în vestul și centrul țării, mai exact în Sibiu, Timișoara și Arad, cele mai puține cereri în trimestrul patru venind din Cluj, Brașov și Iași. În 2012, Sibiu și Cluj își mențin aceleași poziții ca și până în prezent în ceea ce privește numărul de solicitări.
„Până acum, pozițiile de ingineri (doar în anumite domenii) și cele de personal calificat pe meserii -sudori, lăcătuși montatori etc- s-au ocupat mai greu. În ianuarie 2012, am avut un număr de candidați mai mare pentru pozițiile care prezintă o experință similară, fără să fie necesară o calificare specifică“, a adăugat Florea.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.