Criminalul norvegian Anders Behring Breivik se pregătește să aducă în fața instanței Ministerul Justiției din țara sa, susținând că „detenția solitară prelungită” la care este supus poate fi asimilată cu o formă de „tortură”, potrivit thelocal.no.
La 22 iulie 2011, Breivik a detonat o bombă în apropierea sediului guvernului de la Oslo, după care la scurt timp s-a deplasat pe insula Utoya, unde avea loc o tabără de vară a tinerilor socialiști norvegieni, ucigând 69 de persoane, majoritatea dintre ei fiind adolescenți.
Geir Lippestad, avocatul lui Breivik, a declarat pentru cotidianul Dagbladet că intenționează să intenteze procesul contra statului norvegian până la 5 aprilie, data Paștelui Catolic.
„Partea centrală a acțiunii noastre vizează faptul că Anders Behring Breivik încă este supus detenției solitare. Izolarea prelungită devine o formă de tortură”, a spus avocatul.
Lippestad consideră că actualele condiții de detenție în cazul lui Breivik sunt contrare art.3 al Convenției Europene privind Drepturile Omului, care prevede că nimeni nu trebuie să fie subiect al unor pedepse sau tratamente inumane sau degradante.
În luna decembrie, autoritățile norvegiene au adoptat o decizie prin care Breivik nu mai poate trimite scrisori în afara închisorii întrucât deținutul a încercat să contacteze o mișcare antimusulmană radicală.
Anders Behring Breivik execută o pedeapsă de 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă în Norvegia, care va putea fi prelungită pe termen nedeterminat dacă autorul va fi considerat periculos.