O incercare de destabilizare a Arabiei Saudite, aliatul principal al Statelor Unite in Orientul Mijlociu si totodata principalul furnizor de petrol, o noua lovitura impotriva occidentalilor aflati in regat, un avertisment pentru familia regala saudita implicata intr-un conflict deschis cu fundamentalistii islamici sau toate la un loc. Atacul devastator cu masina-capcana din noaptea de sambata, dintr-un cartier rezidential al capitalei Riyad, poarta amprenta Al-Qaida, au cazut de acord sursele saudite si occidentale citate de agentiile de presa internationale. Acestea nu s-au putut insa intelege asupra numarului exact al victimelor: intre 20 si 30 de morti si 50-100 de raniti, potrivit unui diplomat din Occident, doi morti confirmati si 65 de raniti, dupa spusele unui diplomat din Riyad, si un bilant in crestere o data cu trecerea timpului.
Echipele de interventie au continuat ieri sa lucreze la locul atacului, unde, dupa explozia unei masini a carei intrare in complexul rezidential a fost fortata in urma unui schimb de focuri, 200 de case au fost transformate in ruine, presarate din loc in loc cu jucarii. De altfel, mare parte a ranitilor au fost copii sub 10 ani, iar majoritatea victimelor arabi – egipteni, sirieni, libieni, iordanieni, palestinieni. Doar patru din cele 200 de case erau locuite de occidentali – americani, britanici, germani, francezi si italieni -, fapt care explica si masurile mai putin stricte de securitate din zona. La ora atacului, adultii erau in mare parte in oras, la cumparaturi sau pentru a lua masa dupa o traditionala zi de post din perioada Ramadanului.
Exista unele speculatii potrivit carora atentatul din complexul rezidential Muhaya din vestul capitalei saudite ar fi vizat un grup de angajati Boeing care locuisera anterior in zona. Totodata, locuinta ministrului saudit de interne, aflata la mai putin de un kilometru de locul atacului, era considerata o posibila tinta. Ca si in mai, cand un atac asemanator s-a soldat cu 35 de morti, lovitura de sambata a fost precedata de o interventie in forta a elementelor de securitate saudite impotriva celulelor Al-Qaida, fapt care sustine ipoteza potrivit careia familia conducatoare saudita ar fi tinta preferata a retelei lui Ussama bin Laden, pe fondul acuzatiile de sprijinire a politicii americane in regiune.
Poate nu intamplator atacul s-a inregistrat la numai cateva zile de la discursul de joi al presedintelui american, George W. Bush, care, axat pe deficitul de libertate si democratie din zona Orientului Mijlociu, a rezervat bile albe autoritatilor de la Riyad, apreciate pentru masurile prodemocratice, respectiv organizarea de alegeri locale anul viitor. Presa de peste Ocean comenta insa la sfarsitul saptamanii trecute ca declaratiile lui Bush sunt departe de a ilustra realitatea din Orientul Mijlociu, Arabia Saudita fiind poate unul dintre cele cele mai rezistente state in ceea ce priveste adoptarea unui model democratic de conducere.
O alta coincidenta: dezastrul de sambata a fost precedat de inchiderea ambasadei si a doua consulate americane pe teritoriul saudit, ca urmare a avertismentelor privind pregatirile elementelor teroriste, detectate si de serviciile de informatii britanice. 35.000 de americani si alti 30.000 de muncitori straini lucreaza pe teritoriul saudit. In ceea ce ii priveste pe occidentalii din Muhaya, un american a fost dat disparut si altul trecut la rubrica raniti, in timp ce Londra a informat ca nici un cetatean britanic nu a avut de suferit din punct de vedere fizic.