Home Actualitate Fraudă de 100 de milioane de euro cu banane și mandarine

Fraudă de 100 de milioane de euro cu banane și mandarine

DISTRIBUIŢI

Sute de tone de fructe au fost plasate pe piață în București de firme fantomă

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) București au anihilat o rețea infracțională care importa fructe prin mai multe firme fantomă și care au adus bugetului de stat un prejudiciu  estimat de 100 de milioane de euro. Polițiștii au descins, ieri, în mai multe en-gros-uri din Afumați, Ștefănești și Voluntari, precum și la sediile mai multor firme. În cadrul acțiunii s-au făcut 11 percheziții la sedii sociale, depozite și domicilii în județele Ilfov și Dâmbovița și în municipiul București. Grupul infracțional era format din cetățeni turci și români. Potrivit unor surse judiciare, grupul numără peste 15 persoane, iar pe numele a 12 dintre ele – șapte turci și cinci români – au fost emise mandate de aducere.
Anchetatorii au descoperit că firmele fantomă importatoare nu au conturi bancare și nici nu au făcut vreo plată la bugetul de stat, iar marfa era trecută fictiv prin mai multe firme înainte să fie scoasă la vânzare.

Printr-o singură firmă fantomă au fost făcute 2.000 de importuri

Marfurile intrau preponderent prin Portul Constanța și erau aduse din Turcia, Asia de Sud-Est și America Latină, pe numele unor firme fantomă. Din port, fructele erau transportate cu autocamioane la depozitele altor firme din jurul Bucureștiului, aparținând mem­brilor grupului, care înregistrau datele în mod fictiv în eviden­țele contabile. Ulterior, măr­fu­ri­le erau vândute în mod fictiv altor firme, unele tot de tip fantomă, în scopul creșterii artificiale a prețurilor și apoi erau comercializate pe piețele din București. Anchetatorii au mai stabilit că numărul firmelor fantomă folosite a fost foarte mare, deoarece capii rețelei le desființau imediat după ce le foloseau la diverse operațiuni. Monitorizând activitatea ilegală a acestora, polițiștii au constatat că doar pe numele uneia dintre ele, în decurs de patru luni, s-au operat aproximativ 2.000 de importuri, iar pe numele alteia s-au efectuat în același interval de timp, 180 de importuri, din­tre care patru vapoare cu bana­ne din America de Sud și citrice. Anterior perchezițiilor de marți, polițiștii Grupului de Lucru Operațional Porturi Constanța și ai Direcției Ge­ne­ra­lă de Informații și Protecției Internă au mai făcut trei descin­deri la depozitele unde erau transportate fructele de unde, cu sprijinul comi­sa­ri­lor Gărzii Financiare, au fost confiscate citrice și banane în valoare de peste un milion de euro. Suspecții au fost duși pentru audieri la Constanța, întreaga operațiune fiind desfășurată sub coordonarea DIICOT.    

Bogdan Cristescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.