Părinții care nu își vor putea înscrie copiii în a doua etapă în alte școli decât cea de circumscripție nu trebuie să dispere pentru că destule șanse să-i înscrie până la finalul procesului. Cheia stă în locurile dedicate copiilor recenzați în raza școlii respective, dar care la care se va renunța prin înscrierea în alte unități. Locurile respective sunt însă deocamdată blocate, pentru că ar putea exista părinți care să revină la școala de circumscripție sau părinți care nu și-au înscris copiii în prima etapă. Dacă părinții vor anunța că și-au înscris copiii la alte școli, locurile acestora vor fi disponibile celor care vin din afara circumscripției. În plus, locurile ar putea fi suplimentate.
Fiecare unitate de învățământ a publicat numărul de locuri disponibile pentru cea de-a doua etapă, dar părinții care vor sau au nevoie să-și înscrie copilul la o anumită școală, alta decât cea de circumscripție, pot miza pe locurile dedicate copiilor recenzați în raza școlii respective, dar care ar putea rămâne neocupate după ce copiii respectivi se vor înscrie în alte unități. Pe site-uri apare numai numărul de locuri libere rămase după ce s-a scăzut din numărul total de locuri alocate prin planul de școlarizare numărul de copii înscriși în prima etapă dintre cei recenzați în circumscripția respectivă. Părinții trebuie să ia în calcul însă și locurile care ar putea rămâne libere dacă cei recenzați renunță la locul respectiv.
De exemplu, dacă o școală are pentru clasa pregătitoare în total 75 de locuri și în prima etapă a făcut 31 de înscrieri, au rămas 44 de locuri, dar școala le declară libere doar pe cele care nu ar putea fi revendicate de copiii arondați școlii respective și care, dintr-un motiv sau altul, nu au fost înscriși în prima etapă. Dacă la școala respectivă nu s-au înscris 11 copii, se declară 33 de locuri libere pentru etapa a II-a.
Practic, migrația spre alte școli decât cea de circumscripție îi ține în șah pe părinți și în cea de-a doua etapă, dar concluziile vor putea fi trase doar la finalul înscrierilor. Tot atunci, unele școli ar putea solicita, în funcție de spații și solicitări, suplimentarea locurilor. În Capitală a fost deja mărit numărul de clase cu încă una pentru situații în care părinții au făcut dovada că locuiesc în zona arondată sau din alte motive. Este vorba de 10-12 clase, potrivit inspectorul general școlar, Cristian Alexandrescu. În cel mai rău caz, copiii care nu vor putea fi înscriși la o altă școală decât cea de circumscripție au oricum locul asigurat în școlile la care sunt arondați. În prima etapă s-au înscris circa 80% din totalul celor 302.223 de copii recenzați pentru clasa I și pregătitoare. În cea de-a doua etapă, care a început ieri și se desfășoară până pe 27 martie, sunt disponibile, numai în Capitală, 7.201 de locuri, dintre care 3.063 pentru clasa pregătitoare și 4.138 pentru clasa I.
Mihaela Iamandei