Deputatul a părăsit România sâmbătă și va fi dat în urmărire internațională
Deputatul Mihai Boldea a părăsit România sâmbătă, pe frontieră terestră, el urmând să fie dat în urmărire generală și internațională, anunță, ieriseară, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).
Procurorii DIICOT au cerut, ieri seară, arestarea preventivă în lipsă a lui Boldea, pe care îl acuză de constituire a unui grup infracțional organizat și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.
"În motivarea solicitării s-au reținut starea de pericol concret pentru ordinea publică raportat la gravitatea faptelor reținute în sarcina sa și existența unor indicii temeinice potrivit cărora inculpatul Boldea Mihail, deputat în Parlamentul României, se sustrage urmăririi penale", afirmă reprezentanții DIICOT într-un comunicat de presă.
Potrivit documentului, Boldea a părăsit teritoriul României "pe frontiera terestră" în 17 martie, cu trei zile înainte ca deputații să avizeze cererea DIICOT de încuviințare a percheziției domiciliare, reținerii și arestării lui.
DIICOT mai precizează că, după judecarea propunerii de arestare preventivă, dacă instanța va emite mandat de arestare în lipsă pe numele lui Boldea, acesta va fi dat în urmărire generală și internațională.
Procurorii DNA au intrat și ei pe fir în cazul deputatului Mihail Boldea. Ieri, după ce a fost din nou citat la domiciliu pentru a se prezenta la DIICOT pentru audiere, o altă citație a ajuns la cutia poștală a deputatului – una de la procurorii anticorupție, semn că paleta infracțională a parlamentarului ar fi depășit faptele prinse în dosarul instrumentat de DIICOT. Totuși, în niciunul dintre cazuri citațiile nu i-au fost înmânate deputatului, pentru simplu motiv că nu era acasă, iar ieri a fost emis pe numele său un mandat de aducere. Boldea nu a mai fost văzut în ultimele două zile, ceea ce alimentează speculațiile că ar fi părăsit țara, așa cum a afirmat recent într-un interviu. În acest timp însă, din referatul întocmit de procurorii DIICOT Galați apar amănunte care demonstrează că Boldea a acționat ca un lider interlop.
Procurorii îl acuză că a format și condus, în calitate de lider, două grupuri infracționale, unul dintre ele după ce a fost ales deputat în 2008, în Colegiul 9 Galați. În referatul întocmit de procurori, se arată că Boldea a comis infracțiunile începând din 2006, când era doar avocat în Baroul Galați. Ulterior, după ce a fost promovat în PDL și a ajuns deputat, el și-a continuat activitatea infracțională. „Din actele de urmărire penală efectuate în cauza cu numărul 88/D/P/2009 au rezultat date și indicii rezonabile în legătură cu participația penală a deputatului Boldea Mihail, derulată în perioada 2006 – 2011, inclusiv în timp ce deținea calitatea de deputat în Parlamentul României, la constituirea a două grupuri infracționale organizate, în scopul obținerii de importante materiale, injuste, prin inducerea în eroare a unor persoane, cu ocazia încheierii unor contracte de vânzare cumpărare ale unor imobile, prin ascunderea realității cu privire la situația juridică a acestora ori cu privire la realitatea existenței unor convenții comerciale", se arată în document. Potrivit acestuia, primul grup a acționat în perioada 2006-2008, iar al doilea între 2008 și 2011.
Escrocherii imobiliare și spălare de bani
Anchetatorii au stabilit că Boldea a creat primul grup infracțional în 2006, acesta fiind format din Mihaela Cristina Bolboceanu – avocat în cadrul Baroului Galați, Aurica Maria Luchiniuc – arbitru în cadrul Curții de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Galați și fost subprefect al județului Galați, Elena Petrea – secretar în cadrul Cabinetului Individual de Avocatură "Boldea Mihail" și Tănase Petrică. Boldea este acuzat că a determinat membrii grupării să falsifice o serie de documente oficiale (patru hotărâri, patru expertize judiciare, adrese ce emanau de la Primăria Municipiului Galați, de la Arhivele Naționale – Direcția Județeană Galați sau de la Trezoreria Municipiului Galați, etc.), înscrisuri pe care ulterior le-a folosit, fie personal, fie prin persoane interpuse, în fața instanțelor de judecată ori a altor instituții și autorități în vederea obținerii, în mod fraudulos, a dreptului de proprietate asupra unui număr de nouă imobile din Galați. Aceleași practici le-a folosit și după ce a fost ales parlamentar, când în al doilea grup pe care l-a format au apărut și Bolboceanu Mihaela și Boza Bogdan Alexandru, fost membru PDL. Din referatul DIICOT mai rezultă că Boldea devenise foarte abil în învârteli imobiliare, astfel încât i-a ajutat pe alți infractori să-și plaseze banii obținuți din traficul de ființe umane în proprietăți imobiliare, pentru a li se pierde proveniența. „Activitatea infracțională (…) a fost circumscrisă și comiterii unor infracțiuni de spălare de bani, respectiv în ajutorul dat unor terțe persoane în a ascunde ori a disimula proprietatea unor bunuri imobile ori drepturi asupra unor astfel de bunuri cunoscând că acestea provin din comiterea unor infracțiuni, respectiv infracțiuni legate de traficul de ființe umane cât și în ajutorul dat în dobândirea unor bunuri imobile (terenuri, clădiri și apartamente) cunoscând că acestea provin din comiterea unor infracțiuni”, arată procurorii.
Un avocat pentru interlopi
Boldea și-a început activitatea de avocat în 1998, la cabinetul Alexandru Bălan (fost președinte al Curții de Apel Galați), iar în 2000 și-a deschis cabinet personal. Printre interlopii cunoscuți pe care el i-a apărat în procese se numără frații Corduneanu, judecați la Galați pentru șantaj, Marian Ivan (lider interlop asasinat la Galați), dar si pe cei din clanul Lăzarilor (trafic de persoane)
Bogdan Cristescu