Home Actualitate Deși Israelul a asasinat deja majoritatea atentatorilor, ancheta din Argentina merge mai...

Deși Israelul a asasinat deja majoritatea atentatorilor, ancheta din Argentina merge mai departe

DISTRIBUIŢI

În ianuarie 2014, fostul ambasador al statului evreu în Argentina, Itzhak Aviran, anunța că Israelul i-a ucis pe majoritatea celor responsabili de atentatele împotriva sediului Asociaţiei Mutuale Israelite din Argentina (AMIA) şi a ambasadei sale la Buenos Aires.

„Marea majoritate a vinovaţilor nu mai e pe această lume şi noi singuri am făcut asta„, a declarat Itzhak Aviran Agenţiei Evreieşti de Informaţii (Agencia Judia de Noticias, AJN), cu sediul la Buenos Aires.

Diplomatul a răspuns astfel la o întrebare despre comemorarea a 20 de ani de la atentate și despre faptul că vinovații nu au fost încă judecați.

A doua zi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Israelian întrebat într-o conferință de presă despre declarația fostului ambasador în Argentina a răspuns scurt: „e un nonsens” și a refuzat să mai dezvolte răspunsul.

Nu este prima oară când Israelul pedepsește, fără proces,  cu moartea pe cei pe care-i consideră responsabili de crime împotriva propriilor cetățeni.  Statul evreu a procedat la fel și în cazul autorilor luării de ostatici a sportivilor israelieni de la JO de la Munchen 1972.

Pe 18 iulie 1994, explozia în capitala Argentinei a unei bombe în faţa sediului Asociaţiei Mutuale Israelite s-a soldat cu moartea a 85 de persoane şi rănirea altor câteva sute.

Doi ani mai devreme, pe 17 martie 1992, 29 de persoane au fost ucise într-un atentat împotriva ambasadei.

La un an de la declarații, Procurorul care ancheta atentatul asupra centrului evreiesc AMIA, soldat cu 85 morți în 1994,Alberto Nisman, a fost găsit mort în apartamentul său, în condiții misterioase. El a fost descoperit într-o baltă de sânge, cu un revolver lângă el, în apartamentul său din Puerto Madero, un cartier de lux din capitala Buenos Aires.

Președinta argentiniană Cristina Kirchner a anunțat ulterior o reformă profundă a serviciilor de informații, pe care ea le bănuiește că ar fi jucat un rol în moartea procurorului Alberto Nisman. În cadrul unui interviu televizat, ea a anunțat dizolvarea SI, principalul serviciu de informații din Argentina și înlocuirea acestuia cu Agenția Federală de Informații.

Acuzată la mijlocul lunii ianuarie de procurorul mort în circumstanțe misterioase de obstrucționarea anchetei privind atentatul asupra centrului evreiesc AMIA, soldat cu 85 morți în 1994, Kirchner a vorbit pentru prima dată la televiziune la zece zile de la începerea cazului Nisman, care a provocat o vie emoție în Argentina.

Numeroși argentinieni și opoziția consideră că guvernul se află în spatele morții procurorului, la 18 ianuarie, eliminat, în opinia lor, de teama dezvăluirilor pe care acesta urma să le facă a doua zi în Congres.

„Dizolvarea SI este o datorie a democrației și trebuie să realizez această reformă. Am asistat la un fel de mașinație permanentă a procurorilor, judecătorilor, mass-media, care a fost dată în vileag și pe care trebuie să o tăiem de la rădăcină”, a declarat Kirchner.

În decembrie, Cristina Kirchner i-a demis pe cei trei principali lideri ai SI, bănuiți de scurgeri de informații și de lipsă de loialitate, un cutremur în lumea serviciilor de informații.

Președinta Argentinei, acuzată de procurorul Alberto Nisman că s-ar fi înțeles în secret cu Iranul pentru a-i proteja pe autorii atentatului — iar la câteva zile după aceste acuzații respectivul procuror a fost găsit mort în locuința sa — a declarat că nu crede în ipoteza sinuciderii acestuia și consideră că de fapt moartea procurorului face parte dintr-un complot împotriva ei pus la cale de unii ofițeri din serviciile secrete.

Președinta Argentinei, Cristina Kirchner, a fost pusă oficială sub acuzare vineri pentru că ar fi obstrucționat justiția și ar fi acoperit implicarea Iranului într-un atac din 1994 asupra unui centru al comunității evreiești din Buenoes Aires soldat cu moartea a 85 de persoane, relatează AFP și DPA.

Procurorul Gerardo Pollicita a pus-o sub acuzare pe Cristina Kirchner în legătură cu o plângere pe care procurorul Alberto Nisman a înaintat-o la 14 ianuarie.

Ulterior, un alt procuror a precizat că Alberto Nisman, al cărui deces a stârnit un val de emoție în Argentina, ar fi intenționat un timp să ceară plasarea în detenție a Cristinei Kirchner, sub acuzația de obstrucționare a justiției.

Ministerul de externe argentinian Hector Timerman și alți doi politicieni proguvernamentali au fost de asemenea inculpați în acest caz.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.