Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la bilanțul SRI pe anul trecut, că Mihail Boldea se afla, în urmă cu câteva ore, în Kenya, și că el se va implica "categoric" în readucerea acestuia în țară. "Mă voi implica categoric și în acest caz de aducere înapoi. Știm unde este, vom face toate eforturile posibile. Da, acum câteva ore era în Kenya. Nu știm unde va fi diseară", a spus Băsescu.
El a relatat că în trecut s-a implicat și în aducerea înapoi a altor infractori dați în urmărire generală – Naor, Popa, Necolaiciuc, Hayssam. "Încă de aseară, statul român a declanșat procedurile de aducere în țară a domnului Boldea. Nu știu cât de repede, cât va dura, dar vă asigur că îl vom găsi și în gaură de șarpe până la urmă. Va trebui, așa cum a fost și cu alții", a asigurat Băsescu. ?ê?£eful statului a afirmat, la plecare, că mandatul dat de procurori către SRI în privința lui Boldea "a fost executat fără reproș", fiind vorba despre un mandat de interceptări audio, nu de filaj. "Vă pot spune că am verificat mandatul dat de procurori către SRI, a fost executat fără reproș pentru că s-a dat mandat doar pe ascultări, nu s-a cerut filaj, care putea fi cerut și Ministerului de Interne și SRI. S-a cerut mandat pe ascultări, asta a dat procurorul, asta a făcut SRI", a spus Băsescu. El consideră că a contat în acest caz și noutatea situației cu care s-au confruntat procurorii. "Cred că presiunea sub care s-a lucrat, noutatea – pentru că nu poate fi comparat, am văzut comparații de genul că s-a putut la senatorul Banias – era acolo cu totul altceva, acolo s-a cerut interdicția de a părăsi țara, aici s-a cerut arestarea. Interdicția de a părăsi țara nu necesita aviz din Parlament, pe când arestare necesita aviz de la Parlament. Deci cred că și oboseala, și o carență profesională a făcut ca procurorii să declanșeze operațiunea într-un moment neoptim, dar exclud posibilitatea ca doi procurori care au lucrat doi ani la acest caz să vrea să le scape exact creierul acestei operațiuni", a concluzionat șeful statului.
Kovesi spune că deputatul poate fi adus în țară, chiar dacă nu avem acord de extrădare cu statul african
Procurorul general Codruța Kovesi, prezentă și ea la raportul SRI, a declarat că Boldea ar putea fi adus din Kenya chiar dacă România nu are acord de extrădare cu această țară, putându-se aplica "principiul reciprocității". "Nu este nevoie de tratat de extradare, este suficient sa se aplice un principiu de reciprocitate", a spus Kovesi, adăugând că nici cu Indonezia nu exista un tratat de extrădare, însă aducerea în țară a lui Nicolae Popa a fost totuși rezolvată. De asemenea, Kovesi a arătat că demisia procurorului de caz de la Galați nu ar fi utilă. Potrivit acesteia, procurorul de caz a fost supus unor presiuni uriașe timp de un an și jumătate de către Boldea, pe numele magistratului fiind depuse "plângeri peste plângeri" din partea deputatului. Întrebată în legătură cu "carențele" invocate de președintele Traian Băsescu cu privire la modul cum procurorii de la Galați au gestionat cazul Boldea săptămâna trecută, Kovesi a răspuns că Inspecția Judiciară a CSM – care s-a autosesizat ieri – trebuie să stabilească cine trebuie să răspundă, rezultatul verificărilor urmând a fi comunicate în cel mult zece zile. Inspecția judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) s-a autosesizat și verifică "aspectele semnalate de mass-media" privind plecarea din țară a deputatului Mihail Boldea, a informat, vineri, instituția. Mihail Boldea a fost dat în urmărire internațională, după ce instanța supremă a emis pe numele lui, în cursul zilei de joi, un mandat de arestare preventivă în lipsă, deputatul urmând să fie căutat prin Interpol întrucât a ieșit din țară sâmbătă, iar apoi a plecat cu un avion din Turcia spre o destinație inițial necunoscută. Deputatul Mihail Boldea este cercetat de procurorii DIICOT Galați pentru înșelăciune și constituire a unui grup infracțional care ar fi produs un prejudiciu de peste un milion de euro. Într-un alt dosar, de data aceasta la DNA, el este acuzat că a participat alături de alte persoane la un tun imobiliar de 40 de milioane de euro.
Boldea le-a virat la doi coinculpați în dosar 185.000 de euro – procurorii au pus sechestru pe conturi
Procurorii au instituit sechestru asigurător pe conturile a doi coinculpați din dosarul în care Mihail Boldea este acuzat de înșelăciune, conturi în care deputatul virase, cu o zi înainte de a pleca din țară, 185.000 de euro, potrivit unor surse judiciare. Conform surselor citate, Mihail Boldea a virat cei 185.000 de euro în conturile celor două persoane în urmă cu o săptămână, în 16 martie. De asemenea, în cursul zilei de vineri, la Galați au avut loc noi percheziții în acest dosar. Potrivit surselor judicare, într-un garaj din Galați au fost găsite un laptop și un hard disk care ar putea conține noi probe. La percheziții au mai fost găsite și aparate foto, camere video, două ceasuri, anvelope și zeci de documente. Șeful Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Codruț Olaru, a spus, într-o conferință de presă, că o "preocupare primordială" a anchetatorilor este recuperarea prejudiciului produs de gruparea infracțională, astfel că vor fi luate toate măsurile asigurătorii asupra bunurilor lui Mihail Boldea. Șeful DIICOT a adăugat că instituirea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor pe care le deținea deputatul Mihail Boldea și pe care le-a înstrăinat în mod formal către membrii familie sale va continua. "Încercăm să procedăm la indisponibilizarea a tot ce înseamnă imobil, a tot ce înseamnă conturi bancare, sume de bani găsite la locuințele acestora", a spus Olaru. Șeful DIICOT a mai spus că din moment ce procurorii au blocat mare parte din conturile pe care le deține la această dată deputatul Mihail Boldea, speranța este că nu are sursă de finanțare foarte mare. Întrebat dacă DIICOT are indicii că, înainte să părăsească România, Mihail Boldea și-a lichitat conturile, Codruț Olaru a spus: "Vă pot da un singur alt exemplu, de altă natură, nu neapărat bănească: cu o lună înainte de punerea sub învinuire, casa în care locuiește a fost înstrăinată, în mod formal, în mod categoric, tatălui său".
Bogdan Cristescu