Confruntate cu o serie de atacuri extrem de bine organizate, care, potrivit analistilor militari, ar fi chiar razboiul de rezistenta pregatit de mult timp de Saddam Hussein si generalii sai, americanii au trimis un sol la Bagdad cu propunerea de a accelera transferul de putere catre irakieni. Organizarea de alegeri la inceputul anului viitor si cedarea autoritatii civile unui guvern interimar, care sa supravegheze redactarea ulterioara a unei Constitutii, sunt principalele doua elemente ale unei noi strategii pentru Irak discutate saptamana aceasta la Washington de echipa prezidentiala, aprobate chiar de George W. Bush si transmise Consiliului de Guvernare irakian de administratorul civil al Irakului, Paul Bremen.
Planul nu este batut in cuie, au declarat surse de la Washington citate de presa americana, fapt care lasa loc negocierilor cu actualii lideri irakieni, in contextul frustrarilor, de ambele parti, cu privire la colaborarea de pana acum. Schimbarile de optica ale Statelor Unite sunt menite sa conduca la modificarea climatului politic in Irak si sa reduca aversiunea fata de puterile de ocupatie manifestata in ultima luna, cea mai sangeroasa de la finalizarea operatiunilor majore de lupta, in special prin sprijinul acordat fortelor de rezistenta. De altfel, un raport CIA care a circulat prin cele mai inalte cercuri de decizie de la Washington indica un numar de 50.000 de forte de rezistenta, in majoritate oameni ai fostului regim, si avertizeaza ca situatia ar putea scapa de sub controlul coalitiei.
Intr-un interviu acordat miercuri presei americane, comandantul general al Diviziei Aeropurtate 82, omul care raspunde de operatiunile de lupta din asa-numitul triunghi sunnit, cea mai instabila regiune a Irakului, a apreciat ca viteza cuceririi Bagdadului i-a luat probabil prin surprindere pe Saddam Hussein si pe sustinatorii acestuia si i-a impiedicat sa lanseze contraatacul timp de cateva luni. Aceasta ar explica de ce violenta antiamericana a scazut considerabil in iulie si la inceputul lui august, urmand apoi o curba ascendenta.
Varianta cea mai probabila este ca, stiind din experienta razboiului din Golf din 1991 ca nu se poate opune fortelor americane cu mijloace conventionale, guvernul baathist irakian ar fi ascuns cantitati importante de arme inaintea interventiei militare anglo-americane din primavara, pentru a le folosi in luptele ulterioare de gherila. Nu toata lumea este insa de acord cu aceasta versiune. Unele voci sustin ca rezistenta nu ar fi fost planificata. Ambele scenarii se bazeaza insa pe ideea comuna ca, pe perioada verii, gherilele au strans informatii pentru a depista punctele slabe ale fortelor de ocupatie americane.
O situatie mai calma pe teritoriul irakian ii este neaparat necesara presedintelui Bush in cel mult trei luni, pentru a-si putea lansa campania electorala pentru scrutinul din noiembrie anul viitor. Oficiali ai Partidului Republican vorbesc despre folosirea doctrinei loviturilor preventive pe post de idee centrala a campaniei, o incercare de portretizare a liderului american drept un vizionar, care actioneaza in sensul prevenirii viitoarelor atacuri teroriste pe teritoriul SUA, in pofida costurilor si a pierderilor. In acelasi scenariu se incadreaza si dezavuarea limbajului democrat drept -protestatar, pesimist si negativist-, se arata intr-un memoriu pregatit pentru oficialii partidului de presedintele Comisiei Nationale Republicane, Ed Gillespie. In mare, republicanii vor incerca pe parcursul anului viitor sa convinga opinia publica americana ca democratii sunt prea indecisi si slabi pentru a proteja interesele SUA, aducand drept argument inactivitatea din timpul mandatului lui Bill Clinton, care ar fi facut posibile atacurile de la 11 septembrie.