Home În Lume Vot în Slovenia asupra unei legi ce ar oferi mai multe drepturi...

Vot în Slovenia asupra unei legi ce ar oferi mai multe drepturi homosexualilor

DISTRIBUIŢI

Slovenii au fost chemați să se pronunțe duminică prin referendum asupra unei noi legi a familiei, mai liberală, combătută de biserică și conservatori, deoarece extinde drepturile cuplurilor homosexuale, în special în materie de adopții. Potrivit ultimelor sondaje, votul pozitiv are șanse să învingă, dar rezultatul va depinde în mare măsură de rata participării, conservatorii mobilizându-și mai ușor electoratul.
Parlamentul sloven a adoptat legea în iunie 2011, dar aceasta nu a putut fi niciodată pusă în aplicare. Grupuri civice conservatoare, susținute de biserica catolică, au strâns cele 40.000 de semnături necesare pentru organizarea unui referendum înainte de aplicarea ei în practică.
În cazul unui vot nefavorabil, legea nu va putea fi discutată din nou în parlament în următoarele 12 luni.
Noul cod al familiei, al cărui scop principal este să întărească protecția copiilor, a stârnit discuții mai ales din cauza extinderii drepturilor de care beneficiază cuplurile homosexuale. Acestea din urmă pot obține același statut legal rezervat cuplurilor heterosexuale căsătorite, inclusiv în domeniul moștenirii și fiscalității. Numeroase țări europene sunt devansate astfel prin recunoașterea unei forme de uniune civilă între persoanele de același sex, oficializând posibilitatea de a adopta copilul partenerului de viață.
Noua definiție a familiei, descrisă ca „un grup care include cel puțin un copil cu unu sau doi părinți sau alți adulți care contribuie la întreținerea căminului”, este, de asemenea, respinsă de biserică. Noul premier, conservatorul Janez Jansa, și-a declarat opoziția, fără să se implice activ în campanie. În opinia opozanților, un copil nu poate să se dezvolte normal în afara celulei familiale tradiționale, cu mamă și tată.
Printre susținători, majoritari din stânga spectrului politic, dar și ecologiștii ori micul partid liberal Lista Civică, înființat de Gregor Virant, partener al coaliției pentapartite de centru-dreapta, textul permite evitarea oricărei forme de discriminare față de toți copiii care trăiesc într-un cadru familial diferit de cel tradițional.
Pentru cei 1,7 milioane de cetățeni înscriși, birourile de vot s-au deschis la ora locală 07.00, iar rezultatul era așteptat spre miezul nopții.

Georgiana Moroșan

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.