Dupa ce a preluat recent conducerea Partidului Conservator din Marea Britanie, Michael Howard, supranumit -Dracula- in cercurile politice si mediatice din cauza originii sale, este pe punctul de a primi o alta mostenire – posesiunile din Romania, confiscate familiei sale in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Potrivit cotidianului britanic -The Telegraph-, Vasile Pop, primarul din Ruscova – satul natal in care tatal lui Howard a trait inainte de a fugi de prigoana antisemita a fascistilor -, ii va scrie saptamana aceasta liderului opozitiei britanice pentru a-i oferi sprijin in recuperarea averii.
Vasile Pop spune ca, desi documentele sunt incomplete, Howard are cu siguranta dreptul, potrivit legislatiei postcomuniste privind reimproprietarirea, sa reclame aceste proprietati, care se vor adauga astfel locuintelor sale din centrul Londrei si Folkestone. Cu atat mai mult cu cat a fost copil unic la parinti.
-Batranii isi amintesc de familia sa mare si prospera-, spune primarul, care a auzit povestile potrivit carora ferma lui Bernat Hecht, tatal lui Howard, a fost daramata in anii *60 . Acesta s-a oferit sa afle exact ce s-a intamplat cu decenii in urma cu averea familiei si vrea, de asemenea, sa il invite pe temutul politician britanic in satul sau, pentru a-l face cetatean de onoare. -Este unul dintre fiii satului. Sangele lui este roman. Ii curge prin vene sange transilvan, sangele lui Dracula, care reprezinta dreptatea, prosperitatea si disciplina-, spune Pop, citat de -The Telegraph- intr-un articol separat intitulat -Tinutul lui Dracula plange dupa Howard-.
-Am dori ca domnul Howard sa vina aici. Il facem cetatean de onoare. Insa am vrea, in schimb, sa putem merge in Anglia. Din pacate, este foarte dificil sa obtii viza pentru a ajunge acolo. Tatal lui a plecat din Ruscova si uite unde a ajuns. Multi dintre tinerii din aceasta comunitate au nevoie de o asemenea sansa-, spune Mariana Ostas, profesoara la scoala din sat.
Amintirea familiei Hecht a ramas vie in satul cu 6.000 de locuitori, remarca -The Telegraph-. Tatal lui Howard a plecat de aici in 1939, la 23 de ani. A ajuns in Tara Galilor. Familia sa – care traia din agricultura si morarit, dar si din comert – a ramas insa in Ruscova. Satenii spun ca parintii lui erau bogati dupa standardele locale si ca aveau o bucata mare de padure, o casa si cel putin un magazin. Se crede ca, impreuna cu multe rude, au pierit in timpul Holocaustului.
Bernat Hecht a ramas in Marea Britanie dupa razboi si si-a schimbat numele in Howard in 1947. A murit in 1966. -A fost jelit de tot satul-, spune Vasile Pop. -Vrem ca Howard sa vina la mormantul bunicilor lui si sa aprinda lumanari. Sa le arate britanicilor ca nu ii este rusine de originile sale-, adauga acesta, citat de corespondentul -The Telegraph-, care dezgroapa trecutul liderului conservator. Michael Howard ar putea incerca sa-si ascunda imaginea de -forta intunecata- din spatele conservatorilor, dar in enclava prafuita din trecutul familiei sale nu poate pacali pe nimeni, noteaza cotidianul britanic.
Multi locuitori din Ruscova par sa-si fi pus speranta in Howard pentru a-i ajuta, o data devenit proprietar prin partea locului, remarca jurnalistul britanic. Localitatea a trecut prin multe greutati in ultimii ani. Desi frumoasa, zona are un sol sarac si multi dintre localnici au fost nevoiti sa plece sa isi caute de munca.
Vasile Pop spune ca a inceput sa se intereseze de problema reimproprietaririi lui Howard la scurt timp dupa ce acesta a fost ales in fruntea conservatorilor. Mii de romani din diaspora s-au folosit de legislatia adoptata dupa executarea lui Ceausescu, pentru a-si lua inapoi proprietatile confiscate de fascisti in anii *40 sau nationalizate de comunisti dupa razboi, scrie -The Telegraph-. Situatia este insa ceva mai complicata in cazul Ruscova, pentru ca multe dintre documente au fost luate de fortele maghiare, care au controlat regiunea pana in 1947. Autoritatile romane sustin ca va fi nevoie de circa 50 de ani pentru rezolvarea tuturor cazurilor de reimproprietarire.
Potrivit ambasadei romane la Londra, citata de cotidianul britanic, daca -familia Howard dovedeste ca a avut proprietati in Romania si nu le-a vandut sau instrainat in mod intentionat, atunci legislatia le permite sa le primeasca inapoi-.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane