Home Turism In 2003, Romania estimeaza incasari de circa 690 milioane de dolari din...

In 2003, Romania estimeaza incasari de circa 690 milioane de dolari din turism

DISTRIBUIŢI

Incasarile valutare ale Romaniei din activitatea de turism international ar putea creste in acest an cu 7-10% fata de 2002, cand s-au cifrat la 621 milioane de dolari, estimarea bazandu-se pe majorarea numarului de vizitatori straini si a duratei medii a sejurului.

-Numarul vizitatorilor straini a crescut in acest an cu 14%, majoritatea turistilor provenind din Germania, Italia si Franta-, a declarat, ieri, Nicu Radulescu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Datele statistice pentru primele noua luni ale anului arata ca Romania a fost vizitata de 4,35 milioane de persoane, iar numarul romanilor care au plecat in strainatate a ajuns la 4,88 milioane, a precizat Radulescu cu ocazia unui seminar al Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT) privind Contul Satelit, desfasurat la Bucuresti.

Contul Satelit in Turism presupune fixarea unor norme internationale pentru masurarea contributiei turismului la formarea Produsului Intern Brut (PIB). El prevede preluarea unor indicatori utilizati in alte domenii si integrarea analizei activitatii turistice in ansamblul economiei. Noul sistem statistic are la baza folosirea acelorasi concepte, clasificari si definitii in analiza turismului si a celorlalte sectoare economice.

Sistemul de calcul al contributiei sectorului turistic romanesc la formarea PIB va fi adaptat, din a doua jumatate a anului viitor, la modelul aprobat de OMT si practicat deja de o serie de state europene. -Romania nu are in prezent un sistem statistic care sa cuantifice exact ponderea turismului in PIB. Datele pe care le avem indica o contributie de sub 2%. Prin introducerea noului sistem, variabilele pe care le transmitem OMT vor fi exacte-, a spus Nicu Radulescu.

Contul Satelit in Turism va regrupa date de la Institutul National de Statistica, de la firme si reprezentanti zonali ai ministerului de resort si ar putea fi operational in primul semestru al anului viitor. Noul sistem va impune un limbaj comun pe baza unor comparatii cu alte sectoare economice, ceea ce va permite previziuni pe termen lung.

Datele statistice privind turismul sunt limitate la anumiti indicatori, precum numarul de sosiri si capacitatea de cazare. Noul sistem de calcul va tine cont, printre altele, de consumul din turism, produse, cerere si oferta, activitatea persoanelor rezidente si nerezidente, locurile de munca si incasari.

Potrivit lui Juan Falconi, consultant in cadrul OMT, importanta economica a turismului trebuie sa fie recunoscuta in contributia la PIB, la incasarile valutare totale, la participarea la impozite, crearea locurilor de munca, combaterea migratiei si conservarea culturii si a mediului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.