Presiunea exercitată asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie va continua cât timp aceasta îşi va face datoria. Este declaraţia pe care a făcut-o procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în cadrul unui interviu acordat agenţiei de ştiri Reuters. Instituţia pe care o conduce Kovesi a ajuns în presa din întreaga lume, după arestarea unor persoane publice din România.
„Câtă vreme vom avea astfel de dosare, sunt convinsă că vor mai fi astfel de presiuni. A crescut rezistenţa procurorilor la astfel de presiuni. Cred că este important ca şi clasa politică să ajungă la o anumită maturitate prin care să înţeleagă că procurorii, prin anchete, nu urmăresc decât să afle adevărul judiciar într-o cauză penală şi nu avem altfel de interese”, a spus Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA.
„Anul trecut, şapte judecători şi 13 procurori au fost încarceraţi pentru fapte de corupţie. Un judecător de la ÎCCJ a fost acuzat de afiliere la un grup de criminalitate organizată, ca şi de acceptarea unui mite reprezentate de un automobil de lux şi două rochii pentru soţie”, au concluzionat jurnaliştii Reuters.
Cristi Dănileţ, un judecător care face parte din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a afirmat că este ”speriat de amplitudinea cazurilor de corupţie pentru că ele indică o societate care este bolnavă de sus până jos”. ”De la domeniile educaţie şi sănătate până la sistem judiciar, politică şi afaceri – corupţia este peste tot”, a spus el.
De asemenea, Reuters a prezentat şi acuzaţiile aduse de Elena Udrea la adresa şefei DNA.
„În luna ianuarie, un fost candidat la alegerile prezidenţiale (Elena Udrea, n.r.) a susţinut că Laura Kovesi datorează desemnarea sa la şefia DNA influenţei unui oficial important din serviciile secrete, acuzaţie pe care Kovesi a respins-o ca fiind ”o mizerie””, a scris Reuters.
În materialul dedicat Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Reuters a apreciat că DNA a stabilit anul trecut un record de 1.138 cazuri finalizate cu condamnări în instanţă, urmărind persoane care cândva puteau fi de neatins
„Succesul procurorilor anticorupţie din România este atât de mare încât echipele de televiziune se află permanent în faţa sediului lor, aşteptând aducerea următorului politician, om de afaceri sau judecător”, scriu jurnaliştii Reuters.
Laura Codruţa Kovesi a arătat că „presiunile politice pentru renunţarea anchetării cazurilor de corupţie au atins unul dintre cele mai ridicate niveluri ale politicii”.
Jurnaliştii Reuters au comentat cele mai faimoase cazuri instrumentate de DNA: dosarul în care este implicat cumnatul lui Victor Ponta şi fosta şefiă DIICOT, Alina Bica.