Inarmat cu trei rezerve de sange, nu una, ca de obicei in deplasarile in strainatate, presedintele american, George W. Bush, si impresionanta sa suita, dintre care 700 de agenti de securitate, au facut ieri istorie la Londra, transformata intr-o adevarata fortareata special pentru prima vizita de stat a unui lider SUA in Marea Britanie, o combinatie ciudata de elegante ceremonii regale si proteste zgomotoase de strada.
Primire regala la Buckingham
O adevarata lovitura de imagine, presedintele-cowboy a fost intampinat ieri dis-de-dimineata de insesi Regina Elizabeth a II-a si Printul Philip, al caror oaspete va fi, pentru trei nopti, impreuna cu sotia sa, Laura, in apartamentul belgian, cu vedere la superba gradina regala. Cuplul le-a urat apoi bun gasit premierului Tony Blair, ministrului de externe, Jack Straw, si oficialilor militari, dupa care Bush a inspectat, alaturi de Ducele de Edinburgh, faimoasele trupe regale, cunoscute in intreaga lume macar din ilustratele londoneze, nu inainte ca o salva militara in onoarea americanilor sa zguduie din temelii palatul.
-Daily Mirror-: -Cel mai mare scandal de securitate-
Lucru foarte rar intalnit in capitala britanica, fortele de politie – in numar de 5.000 pe strazile Londrei – au fost dotate cu arme de foc, alaturi de clasicele spray-uri paralizante si bastoane. Sute de trupe au patrulat continuu in zona Buckingham imediat dupa sosirea lui Bush, marti seara, unde a fost declarata pentru o perioada de timp si interdictie aeriana.
In pofida masurilor extreme de securitate – cele mai stricte luate vreodata la Londra si puse la punct de luni de zile -, serviciile speciale au fost prinse pe picior gresit de jurnalistii britanici. Intitulat -Cel mai mare scandal regal de securitate din toate timpurile-, articolul pregatit de -Daily Mirror- cu aceasta ocazie arata povestea unui ziarist care s-a angajat in urma cu doua luni la Buckingham, prezentand referinte false, care nu au fost verificate. Acesta a avut acces in intreaga resedinta a reginei si urma, ieri dimineata, sa le serveasca masa secretarului de stat Colin Powell si consilierului pe probleme de securitate nationala, Condoleezza Rice. Mai grav, itinerariul si programul presedintelui american fusesera anuntate personalului cu mai mult de 90 de minute inainte de sosirea acestuia si, in cazul in care ar fi ajuns in mainile unui terorist, efectele s-ar fi putut dovedi dezastruoase. Actiunea reporterului de la -Daily Mirror- a scos in evidenta gravele lacune ale sistemului de securitate implementat la Palatul Buckingam, dispozitiv care a costat 10 milioane de lire sterline si care a mai fost consolidat de curand, dupa ce un actor a intrat fara sa fie invitat la o petrecere a printului William.
Ratiunile de securitate au fost cele care au condus la anularea traditionalei plimbari cu caleasca regala, dar si organizarea unei intalniri a presedintelui american cu familiile victimelor britanice de la 11 septembrie in interiorul extrem de bine pazitei Ambasade SUA, nu intr-o gradina memoriala, cum se hotarase anterior.
Impreuna in razboi si in diplomatie
Chiar la inceputul programului sau incarcat, Bush s-a folosit de prezenta la Palatul Whitehall pentru a tine un discurs despre ceea ce apreciaza a fi o perceptie gresita a folosirii fortei de catre America. Subtil, el a invocat existenta dictatorilor in istoria Europei si pretul platit pentru aceasta de locuitorii continentului si a adus special in discutie eforturile depuse pentru readucerea Germaniei postbelice pe calea democratiei, proces pe care administratiile Bush si Blair incearca sa il accelereze acum in Irak.
Acesta a fost doar prologul unui discurs-cheie, pregatit pentru mai tarziu, in care, potrivit surselor de la Washington, liderul de la Casa Alba urma sa vorbeasca despre cei trei piloni ai politicii sale externe – multilateralism eficient, necesitatea de a folosi cateodata forta pentru a apara pacea si valorile importante si raspandirea valorilor democratiei in intreaga lume, motiv central totodata al razboiului antitero si al schimbarilor fundamentale din Orientul Mijlociu. Cat de bine se intelege Bush cu prietenul si aliatul sau din totdeauna, Tony Blair, o demonstreaza faptul ca si acesta din urma s-a folosit de aceeasi -strategie a pilonilor- pentru a exemplifica recent obiectivele diplomatiei britanice: relatii bune cu SUA si Uniunea Europeana in acelasi timp, de unde rezulta implicit rolul traditional al Marii Britanii de liant intre cele doua puncte-cheie pe harta geostrategica mondiala.
Un pranz de milioane
Peste un milion de dolari este factura totala a pranzului care ii va delecta pe Laura si George W. Bush, invitati speciali la Hanul Dun Cow, in circumscriptia electorala a premierului Blair, Sedgefield, in nord-estul Angliei, si care va incheia cele trei zile extenuante ale vizitei. Extrem de costisitoare s-au dovedit a fi masurile de securitate speciale, care au inclus sudarea gurilor de canal si cercetarea amanuntita a sistemului de canalizare, dar si operatiunile de infrumusetare a hanului care i-a gazduit si pe presedintele francez, Jacques Chirac, si pe fostul premier Lionel Jospin, inclusiv inlocuirea completa a echipamentului de bucatarie.
Meniul in sine – nu foarte scump pentru primul presedinte al lumii. Pentru doar 30 de dolari, Bush poate alege intre diferite aperitive, o supa de rosii sau pate de pasare, friptura si curcan la rotisor, ca fel principal, si bomboane de caramel sau budinca la desert. Asta daca pofta de mancare nu ii va disparea brusc, dat fiind ca sute de locuitori din zona planuiesc o serie de demonstratii de strada chiar la ora pranzului. Frumusetile locului – satul este unul dintre cele mai apreciate – pot compensa insa usor eventualele neplaceri de acest fel.
100.000 impotriva presedintelui
Pana ieri, presedintele american a fost scutit de masivele proteste de strada anuntate pentru cele trei zile ale vizitei. Parca special aranjata, sosirea la Aeroportul Heathrow si apoi direct pe acoperisul Palatului Buckingham, intr-un elicopter militar, a avut loc seara si mai putin de 100 de demonstranti au asteptat in apropierea cladirii pentru a striga -Bush, intoarce-te acasa!-, -Criminalule!- si alte invective. Ieri dimineata, ei s-au adunat din nou in fata resedintei regale, de unde strigatele lor s-au putut auzi in interiorul palatului, chiar in momentul in care Bush se intalnea cu demnitarii britanici.
-Inca nu ne-am pornit. Asteptati doar pana joi!-, au promis protestatarii. -Nu ne aduce decat necazuri-, au continuat acestia. Pozitia lor este sprijinita chiar de primarul Londrei, Ken Livingstone: un critic fervent al politicii Bush-Blair, acesta l-a caracterizat pe liderul american drept -cea mai mare amenintare la adresa vietii de pe planeta-. Protestele nu au lipsit nici din presa: pentru -The Guardian-, vizita lui Bush la Londra este comparabila cu -aparitia unui stripper la o nunta-.
Cateva manifestatii de mai mica amploare au fost pregatite -pentru incalzire-, una chiar in fata Ambasadei SUA, in sprijinul suspectilor prizonieri la Guantanamo Bay, Cuba, fara a fi judecati. Adevaratul test pentru sentimentele anti-Bush si mania antirazboi a britanicilor va avea loc astazi, cand circa 100.000 de persoane sunt asteptate sa participe la un mars organizat de coalitia Opriti Razboiul, traseul, ce cuprinde cladirea parlamentului si zona Downing Street, unde se afla biroul lui Blair, fiind negociat la sange cu autoritatile.