Incepand din prima jumatate a anului viitor, Romania va introduce obligativitatea vizelor pentru cetatenii turci, rusi si ucraineni, astfel incat sa respecte angajamentele referitoare la securizarea frontierelor. Impunerea vizelor va insemna, in primul rand, o pierdere semnificativa pentru agentii economici din turism, doar Turcia contribuind cu peste 200.000 de vizitatori la cresterea incasarilor din acest domeniu. In plus, relatiile speciale pe care Romania le are cu Turcia au facut deosebit de dificile negocierile. -Turcia ne-a sustinut extraordinar de mult in toate demersurile si in special pentru aderarea la NATO. In aceste conditii, a fost o mare problema cum sa le comunicam ca va trebui sa introducem vizele. Solutia a fost sa abordam intai problema acordului de readmisie, unde partea turca a dat dovada de foarte multa intelegere. Dupa ce a fost parafat acest acord, am demarat si negocierile pentru vize, iar singura concesie pe care am putut s-o facem a fost aceea ca cetatenii care au viza pentru spatiul Schengen nu vor avea nevoie de viza in Romania-, a declarat chestorul Corneliu Alexandru, seful Directiei de integrare euro-atlantica din cadrul MAI. Pentru rusi si ucraineni nu a mai fost nevoie de aceeasi -candoare-. -Pentru Rusia si Ucraina decizia a fost unilaterala si nu au fost nici un fel de negocieri. De la 1 aprilie se va aplica pentru Federatia Rusa, iar de la 1 iunie pentru Ucraina. Nu stiu daca vor lua si ei aceeasi masura pentru cetatenii romani, dar vom vedea-, adauga chestorul Corneliu Alexandru. Cresterea gradului de securizare a frontierelor ii va afecta si pe cetatenii din Republica Moldova, care trebuie, la intrarea in tara, sa aiba asupra lor minimum 100 de euro pentru fiecare zi de sedere pe teritoriul Romaniei.
Fara viza in Elvetia
Tot la capitolul vize, seful Directiei de integrare euro-atlantica a anuntat ca cetatenii romani ar putea avea posibilitatea ca, incepand din 15 decembrie, sa mearga in Elvetia fara vize. Reprezentantii Ministerului de Externe si al Administratiei si Internelor poarta negocieri cu autoritatile elvetiene care si-au dat acordul de principiu in vederea ridicarii obligativitatii vizelor pentru romani. Acordul ce va fi incheiat in acest sens urmeaza sa fie semnat de presedintele Ion Iliescu, pe 15 decembrie, a adaugat directorul Directiei de integrare euro-atlantica din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
Atasati ai MAI in ambasadele din UE
Eforturile de securizare a frontierelor si de reducere a numarului romanilor care ajung ilegal in Occident s-au concretizat si prin numirea a 13 ofiteri de politie la ambasadele Romaniei din statele membre Uniunii. Astfel, cei 13 atasati au fost numiti la Bruxelles (doi), Paris, Austria, Germania, Italia (doi), Madrid, Atena, Londra, Ankara si Praga. El a mai adaugat ca atasatii isi pot lua familia in tara respectiva, deoarece sunt asimilati personalului MAE si au statut de secretar I in cadrul ambasadelor Romaniei. Salariul care li se acorda acestor atasati este diferit de la tara la tara, a precizat chestorul Alexandru, care a exemplificat cazul celor de la Bruxelles, al caror salariu este de aproximativ 1.800 de euro pe luna. Pana in anul 2006, numarul acestor atasati va creste la aproape 40.