Ministerul Fondurilor Europene a inițiat în data de 12.08.2014 o procedură de atribuire având ca obiect „Sprijin pentru funcționarea Centrului de Informare privind Fondurile Structurale și de Investiții și pentru dezvoltarea rețelei sale teritoriale” prin anunțul de participare SEAP nr. 153105 prin procedura de licitație deschisă, fiind depuse 8 oferte în cadrul licitației:
-Asocierea SC Smart Integration SRL – AAM Management Information Consulting Private Company Limited by Shares – SC AAM Management Information Consulting SRL având ca subcontractant Camera de Comerț și Industrie a României
-Asocierea SC Archidata SRL – European Public Procurement Legal Adviser SRL – Proje Grup Danismanlik Turizm ve Bilisim Hizmetleri Ticaret Anonim Sirketi
-Asocierea SC Magnum SRL – Lattanzio e Associati Spa
SC AESA – Agriconsulting Europe SRL – Agriconsulting Europe SRL – European Profiles SA- Mercury360 Communicationns SRL – Confero Finance SRL
-Asocierea SC Promo Service SRL – SC Stage Expert SRL
-Asocierea SC Nova Intermed Advertising SRL – SC Agrafics Communication SRL – SC Addwise European Expertise SRL
-Asocierea SC LDK Consultants Enginners & Planners SRL (lider de asociere) – KPMG Romania SRL – Cogea SRL
-Asocierea SC Libro Events SRL – GodMother SRL
În data de 21.01.2015 ofertanții au fost informați că 7 dintre oferte au fost admisibile, câștigătoare fiind oferta Asocierii SC Nova Intermed- Advertising SRL (lider de asociere) – SC Agrafics Communication SRL –SC Addwise European Expertise SRL. Asocierea a avut cea mai mare valoare a ofertei, respectiv 65.454.362,64 lei, fără TVA, reprezentând 99,28% din valoarea estimată a contractului.
Se pare că Ministerul Fondurilor Europene „s-a chinuit” să califice toți ofertanții pentru a evita eventualele contestații și să poată anunța drept câștigator ofertantul cu cel mai mare preț, de aproape 100% din valoarea estimata, transformându-l în cel mai scăzut preț care era de fapt criteriul de atribuire prevăzut în fișa de date.
Cum s-a întâmplat minunea? La întocmirea documentației de licitație, Ministerul a redefinit noțiunea de „cel mai scăzut preț” pe baza unui punctaj cel puțin hilar, dacă nu chiar penal:
P ofertant = PMP mediu x 10% + PCIFSI mediu x 30% + PCIT mediu x 60%
1. Media aritmetică a onorariului pentru 22 de zile lucratoare (lunar) al experților aferenți Managementului de proiect (PMP mediu) – Pondere 10%;
2. Media aritmetică a onorariului pentru 22 de zile lucrătoare (lunar) al personalului aferent Centrului de Informare pentru Fondurile Structurale și de Investiții (PCIFSI mediu) – Pondere 30%;
3. Media aritmetică a onorariului pentru 22 de zile lucrătoare (lunar) al personalului aferent Centrelor de Informare Teritorială (PCIT mediu) – Pondere 60%
Pentru fiecare factor de preț s-au avut în vedere experții cheie, non-cheie, ofițeri de informare (PCIFSI și PCIT) și personal auxiliar în funcție de cerințele minime ale caietului de sarcini.
Bineînțeles că ofertantul care a obținut „cel mai mic preț” astfel calculat este Asocierea SC Nova Intermed- Advertising SRL (lider de asociere) – SC Agrafics Communication SRL –SC Addwise European Expertise SRL, SC Agrafics Communication SRL fiind firmă de casă atât la Ministerul Fondurilor Europene cât și la Ministerul Dezvoltarii Regionale și la Ministerul Muncii, câștigând nu mai puțin de 11 contracte în ultimii 2 ani.
De fapt patronii Agrafics Communication SRL nu sunt alții decât patronii celebrei ARS Advertising SRL firmă ce s-a remarcat în investigația Comisiei parlamentare de anchetă a ministrului Nicolae Nemirschi din 2009 și prin multe contracte cu bani publici începând cu anul 2004.
Oare așa asigură Ministerul Fondurilor Europene eficiența utilizării fondurilor publice, prin inventarea unor tertipuri prin care să se asigure că declarați câștigători sunt firmele cu prețul cel mai mare atunci când criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut?
Schema folosită pentru a obține „prețul cel mai mic” din oferta cu prețul real cel mai mare, a fost prin diminuarea salariilor pentru o parte a personalului sub valoarea minimă legală.
Ne întrebăm oare cum a acceptat Ministerul Fondurilor Europene să fie practic părtaș la desfăşurarea unei activităţi ilicite din punct de vedere financiar – contabil, dacă ofertantul declarat câştigător nu a respectat modul de formare a preţului minim ce poate fi ofertat, ignorând prevederile H.G. nr. 871/2013 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, de 5,357/oră lei începând cu data de 01 iulie 2014, precum şi prevederile art. 123, art. 125, art. 126, art. 137, art. 144, art. 145 si art. 150 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.
De ce ar oferta o societate un preț ce încalcă prevederile legale riscând să fie eliminată din competiție daca nu ar ști că li se vor accepta ilegalitățile?
Mai mult decât atât se pare că cerințele de experiență similară din documentație au fost elaborate după experiența și recomandările SC Agrafics Communication SRL, respectându-se întocmai fiecare cuvânt. (recomandările pentru SC AGRAFICS COMMUNICATION SRL au fost date chiar de Ministerul Fondurilor Europene și semnate de Directorul General Cristian Ababei). Sau poate că după elaborarea documentației, domnul Ababei a semnat o recomandare întocmai după cerințele din documentație.
Pentru a asigura calificarea tuturor ofertanților Ministerul Fondurilor Europene și a da aparența unei evaluări corecte și profesioniste, comisia „a mimat” mai multe solicitări de clarificări către toți ofertanții luând în calcul toate răspunsurile primite indiferent de conținutul și legalitatea lor, acceptând explicații de genul „își asumă pierderile” acolo unde nu puteau exista justificări, experți care nu îndeplinesc cerințele minime din fișa de date, societăți care nu aveau experiență similară pentru a se califica.
Dar poate că toate acestea se justifică de fapt, prin susținerea de care se bucură SC Agrafics Communication SRL din partea domnului Vice-premier și ministru Liviu Dragnea, așa cum vom vedea într-un articol viitor.