Home În Lume Bush, la Londra: o vizita ratata

Bush, la Londra: o vizita ratata

DISTRIBUIŢI

Hotarata in urma cu un an si jumatate, planuita cu grija luni intregi si extrem de costisitoare, deplasarea lui George W. Bush la Londra, prima vizita de stat a unui presedinte american in Marea Britanie, a fost marcata inca din prima zi de ghinioane, care au deturnat atentia opiniei publice si l-au impins pe liderul de la Casa Alba intr-un neplacut plan secund pe plan international. Flagrantul de securitate organizat de un jurnalist britanic la resedinta londoneza a Reginei Elizabeth a II-a, ce a pus intr-o lumina negativa intregul dispozitiv de protectie, dar si sangeroasele atacuri antibritanice de ieri din Turcia i-au picat prost presedintelui american, in pofida faptului ca i-au furnizat ocazia de a-si reafirma, o data in plus, angajamentul impotriva terorismului international, umar la umar cu aliatul sau Tony Blair.

In plus, conferinta de presa comuna de ieri cu gazda sa din Downing Street 10 nu a produs rezultatele asteptate, cei doi evitand sa abordeze – dovada ca nu s-au inteles in aceasta privinta – subiecte-cheie precum situatia britanicilor detinuti la Guantanamo Bay, Cuba, ca posibile elemente teroriste sau razboiul otelului, una dintre multele dispute comerciale dintre Statele Unite si Europa.

Iar protestele – ziaristii britanici relatau ieri despre rictusul de enervare observat pe fata liderului american in momentul in care strigatele demonstrantilor adunati in fata Palatului Buckingham au razbatut inauntru – au pus capac acestei deplasari tensionate, criticile publice sau parlamentare fiind de altfel unul dintre factorii ce au modificat agenda prezidentiala.

Cate ceva a mai reusit Bush sa recupereze gratie alaturarii regale, in flash-urile de presa, discursului explicativ privind interventia in Irak si relatia cu Europa, dar si detaliilor cu privire la politica externa -antiterorista si prodemocratica- promovata de Washington. -The Telegraph- remarca totodata ieri ca -niciodata un presedinte american nu a folosit cuvinte mai calde la adresa unui premier britanic-, trimitere la carcaterizarea facuta de Bush Londrei – -cel mai apropiat prieten al Statelor Unite- si la relatia speciala dintre cei doi aliati.

Marcata de-a lungul ultimelor doua secole de suisuri si coborasuri, printre acestea din urma fiind de remarcat Razboiul de independenta (1775-1781), Razboiul civil din SUA (1861-1865) sau conflictul din Vietnam (1965-1973), legatura anglo-americana, adusa pe calea cea buna de Winston Churchill si Franklin D. Roosvelt in timpul celui de-al doilea razboi mondial, a atins maxime istorice in ultimele decade, gratie aliantei dintre Margaret Thatcher si Ronald Reagan sau a celei dintre actualul premier Blair si fostul locatar al Casei Albe, Bill Clinton. Ulterior, sprijinul continuu si aproape neconditionat acordat de Londra Administratiei de la Washington ulterior atacurilor de la 11 septembrie, pe intreg parcursul campaniei antitero, in Irak si Afganistan, avea sa transforme -cuplul- Bush – Blair intr-un element constant al peisajului geopolitic actual.


-Ultima data cand un cowboy a venit sa o viziteze pe regina-

Urmarita indeaproape atat de tabloidele, cat si de ziarele -mai serioase- de la Londra, vizita lui Bush a produs reactii jurnalistice dintre cele mai diferite.

-Ultima data cand un cowboy a venit la regina- a fost atunci cand Buffalo Bill a distrat-o pe Regina Victoria cu spectacolul sau -Vestul Salbatic-, timp de cateva minute, remarca sarcastic -The Daily Mail-, cunoscut pentru pozitia sa anti-Bush. De data aceasta, distractia a fost mai putina, se plange cotidianul.

La extrema cealalta, -The Sun-, aflat in proprietatea magnatului media american Rupert Murdoch, a ajuns la originala concluzie ca grupurile masive de sustinatori ai liderului SUA au reusit sa-i alunge pe protestatarii adunati in fata Palatului Buckingham. Editorialistul celui mai bine vandut ziar din Marea Britanie s-a declarat totodata extrem de emotionat de discursul prezidential asupra terorismului, axat pe ideea ca -extremistii sunt acolo pentru a distruge Occidentul cu orice pret-.

Tot in domeniul politicii, -The Telegraph- apreciaza noua directie americana in Orientul Mijlociu, in conflictul israeliano-palestinian, si scrie ca -daca va continua asa, Bush ar putea crea o noua situatie in regiune, asa cum Ronald Reagan a facut atunci cand a spus ca popoarele din estul Europei nu sunt sortite despotismului pentru totodeauna-.

In timp ce -The Mirror- continua povestea senzationala a jurnalistului angajat cu referinte false la Palatul Buckingham, -The Independent- considera ca discursurile lui Bush sunt -fluente si haioase-, dar nu este de acord cu mare parte a continutului acestora.

Iar influentul -Financial Times- se concentreaza asupra efectelor politice negative suportate de Blair in prima zi a vizitei aliatului sau de peste Ocean.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.