Home Politic UE ne atentioneaza: -Zarurile nu au fost aruncate!-

UE ne atentioneaza: -Zarurile nu au fost aruncate!-

DISTRIBUIŢI

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a apreciat ca Romania se descurca mai bine decat Bulgaria in reforma justitiei, dar tara noastra nu a trecut inca de hopul aderarii. Chiar daca oficialii romani sunt optimisti in privinta raportului din 16 mai si implicit in privinta integrarii la 1 ianuarie 2007, Romania va fi atent monitorizata trei ani dupa ce va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.


-Zarurile nu sunt inca aruncate pana la 16 mai-, atentiona Olli Rehn, comisarul european pentru extindere, cu doar trei saptamani inainte de a-si exprima oficial punctul de vedere vizavi de aderarea Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2007. Cum Olli Rehn a laudat progresele tarii noastre, mai ales in domeniul justitiei, spre deosebire de Bulgaria, atentionata sa ia masuri impotriva coruptiei, ministrul integrarii europene, Anca Boagiu, s-a intors optimista de la Bruxelles. -O amanare a aderarii Romaniei si Bulgariei ar fi contraproductiva si realizarea acestui obiectiv este posibila, tinand cont de determinarea celor doua tari-, a concluzionat ministrul integrarii, dupa ce a participat la dezbaterile din Parlamentul European.

Desi multi parlamentari s-au aratat sceptici in privinta viitorului celor doua state in Uniunea Europeana, nelamuririle lor se bazeaza pe fenomene pe care Romania le-a trecut deja la capitolul problemelor in curs de rezolvare – statutul minoritatilor nationale, adoptiile internationale, retrocedarea proprietatilor religioase si fenomenul migratiei fortelor de munca. Per total, liderii grupurilor politice din Parlamentul European au fost convinsi de eforturile facute pana acum de tara noastra si asteapta continuarea acestora in acelasi ritm, a mai explicat Anca Boagiu. Ea a raspuns astfel declaratiilor comisarului european care dorea sa se asigure ca ambele tari sunt pregatite pentru integrare.

Monitorizare postaderare

Reprezentantii Romaniei la dezbaterile de miercuri din Parlamentul European nu au parut surprinsi de promisiunea comisarului Olli Rehn in privinta continuarii monitorizarii celor doua state cel putin trei ani de la integrarea acestora in UE. -Aceasta monitorizare este trecuta in termeni tehnici in tratatul de aderare ca si clauza de salvgardare si exista incepand cu anul 1995. A fost adoptata pentru toate statele care au aderat incepand cu aceasta data la Uniunea Europeana, asa ca nu este nimic nou pentru Romania-, a declarat, ieri, Anca Boagiu.

Astfel, procedura -de rutina- implica activarea, fie la cererea Comisiei Europene, fie la initiativa unui stat membru al UE, a trei clauze de salvgardare menite sa remedieze unele probleme cu care un stat proaspat membru al UE s-ar putea confrunta. O prima clauza generala chiar ar putea fi autoactivata daca unul dintre domeniile economice este afectat – exemplul dat de ministrul integrarii este cel al importului excesiv de automobile second hand care ar putea distorsiona productia interna de autovehicule. A doua clauza specificata in tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei nu mai ofera la fel de multe optiuni celor doua state, fiind strict la indemana Comisiei Europene si a statelor membre UE – acestea pot interveni in cazul in care cele doua tari isi incalca indatoririle, in primii trei ani dupa aderare. Justitia si afacerile interne sunt domenii care, desi au crescut in ochii comisarului european, sunt vizate de o clauza speciala de salvgardare. De exemplu, daca Romania nu respecta intelegerile facute la nivelul UE, poate fi sanctionata prin nerecunoasterea hotararilor judecatoresti in plan european.

Solidaritate

Anca Boagiu a povestit ca dintre toti ministrii cabinetului Tariceanu, numele Monicai Macovei a fost cel mai des amintit in cadrul dezbaterilor de la Parlamentul European. Comisarul european Olli Rehn, la fel ca Franco Frattini, comisarul pentru justitie, pare sa asocieze numele ministrului Macovei cu eforturile Romaniei in lupta impotriva coruptiei, contrar atitudinii pe care o arata partenerii din coalitie vizavi de activitatea ministrului. -Imi exprim mahnirea pentru injuriile pe care le aud in Romania la adresa ministrului justitiei. Chiar daca omul Monica Macovei poate sa nu placa unora, constat cu stupoare ca cei care au responsabilitati privind pregatirile pentru aderare sunt atat de detasati de implicarea in acest proces-, a preferat Boagiu sa ii ia apararea Monicai Macovei, atacata zilele trecute de liderul UDMR pentru declaratiile facute intr-un interviu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.