Simbolul orașului Paris, Turnul Eiffel, a împlinit sâmbătă 123 de ani. În ciuda venerabilei sale vârste este vizitat anual de circa șase milioane de turiști.
Gândit de inginerul Gustave Eiffel, însă realizat de arhitectul Stephen Sauvestre, construcția măsoară 324 de metri înălțime (variind cu 15 cm în funcție de temperatura) și are o greutate de 7.300 de tone. Împreună cu fundația, se ajunge la greutatea de 10.000 de tone.
A fost ridicat în doi ani și nu multi știu ca s-au folosit aproape 20.000 de module de otel pe care scria "Made in Reșita – Romania", dar și otel de la Govasdia, localitatea Ghelar, din Hunedoara. De atunci a devenit, spre surpriza multora, cel mai vizitat loc din lume, unde se plătește bilet, conform Lomography.
Nu întotdeauna turnul, construit pentru Expoziția Mondiala din 1889, a fost adulat. Au existat oameni de arta, care și-au închinat viata frumosului, care nu au avut deloc cuvinte frumoase la adresa sa. Printre ei se afla și scriitorul Guy de Maupassant , dar și Emil Zola.
Cu toate acestea, turnul a rămas în picioare și după 1909, când ar fi trebuit sa fie demolat, dovedindu-se util în comunicațiile radio transatlantice.
La fiecare 7 ani este revopsit, pentru a nu rugini, investiția fiind de peste 5 milioane de dolari. Sunt necesare circa 50 – 60 de tone de vopsea. Însă merita, din moment ce anual generează câte 29 de milioane de dolari.
Semn ca nu este una dintre frumsețile rezervate doar celor cultivați, Turnul Eiffel și-a găsit loc chiar în cinematografie, nu puține fiind filmele în care apare. Conform Examiner, A View to a Kill, din 1985, din seria Bond ii rezerva câteva cadre speciale, la fel și Ziua Independentei sau Superman 2. Pana și în Rush Hour 3, în care joaca Jackie Chan, își găsește loc.
Geo Ioanid