Potentiala preluare, de catre consortii din Orientul Mijlociu, a unor importante contracte de telecomunicatii in Irak a ramas in aer in contextul unei anchete demarate de Pentagon la Bagdad, urmare unor acuzatii de coruptie. Doi oficiali ai Autoritatii Provizorii a Coalitiei, controlata de americani, si ministrul irakian al comunicatiilor sunt protagonistii acestui ultim scandal, fiind suspectati ca ar fi primit mita.
Oficialul irakian a anuntat, luna trecuta, in favoarea a trei consortii din regiune – Orascom Irak, Asia Cell si Atheer – acordarea unor licente pentru construirea si operarea unor retele de telefonie mobila in Irak, momentul fiind considerat important pentru reconstructia Irakului. Autoritatea Provizorie pregateste pentru urmatoarele patru-cinci luni acordarea unor contracte in valoare de 18,5 miliarde de dolari.
Acuzatiile de coruptie au fost lansate de o companie rivala care nu a reusit sa castige licenta dorita in Irak. Suspectii neaga orice ilegalitate in acordarea contractelor, extrem de vanate de altfel pe plan international.
Vulnerabilitatea companiilor straine pe teritoriul irakian ramane o probleme importanta, in special pentru fortele de securitate confruntate cu provocari zilnice. Cel mai recent exemplu este lovirea unui avion apartinand operatorului international DHL, prima tinta civila a fortelor de rezistenta din Irak. Incidentul, incheiat fara victime, a fost inregistrat in momentul decolarii de pe aeroportul din Bagdad, cand unul dintre motoare a luat foc, cel mai probabil dupa ce fusese lovit de la sol cu o racheta.
-New York Times-: FBI -spioneaza- gruparile antirazboi
FBI aduna informatii despre tacticile, metodele de antrenament si de organizare a manifestatiilor de strada antirazboi, se arata in editia de ieri a cotidianului -New York Times-, care citeaza surse sub protectia anonimatului si un memoriu confidential al agentiei americane. In aceasta campanie, Biroul Federal de Investigatii ar fi cooptat si autoritatile locale, care au fost solicitate sa inainteze rapoarte despre orice activitate suspecta inregistrata pe parcursul protestelor. Memoriul citat ofera detalii despre modul in care protestatarii s-au pregatit in -tabere de antrenament-, au folosit Internetul pentru a strange fonduri si masti pentru a se proteja de gazele lacrimogene ale politiei. Documentul ia in considerare atat activitatile legale precum recrutarea demonstrantilor, ca si pe cele ilegale precum folosirea unor documente false pentru a obtine accesul in anumite zone securizate.
Confruntat cu critici potrivit carora demersurile semnifica reintoarcerea la abuzurile anilor *60 – *70, cand J. Edgar Hoover era director al Biroului, iar agentii ii spionau pe protestatarii politici, FBI sustine ca practica este menita sa conduca la identificarea anarhistilor si a elementelor extremiste care pun la cale acte violente, si nu sa monitorizeze discursuri politice sau activitatile constitutionale de exercitare a dreptului la protest.
Abuzurile lui Hoover si a altor personaje de acum trei decenii au condus la restrictionarea investigatiilor FBI asupra activitatilor politice – restrictii relaxate semnificativ anul trecut, pe fondul atacurilor de la 11 septembrie.