Noul secretar american al apărării, Ashton Carter, a promis o ”înfrângere ireversibilă” grupării Statul Islamic (SI), care în opinia sa amenință întregul Orient Mijlociu, dincolo de Siria și Irak, relatează luni AFP.
La numai câteva zile de la preluarea funcției, șeful Pentagonului a reunit în jur de 20 de generali, ambasadori și responsabili ai serviciilor de informații la baza americană Camp Arifjan din deșertul kuweitian.
Adresându-se trupelor americane înainte de această reuniune, Ashton Carter a dat asigurări că țările din coaliția condusă de SUA sunt pe cale ”să respingă foarte abil SI, departe de Kuweit” și de alte state. ”Și-i vom administra, fără îndoială, o înfrângere ireversibilă”, a mai spus el.
Ashton Carter a explicat că a convocat gradați de rang înalt, printre care generalul James Terry, comandantul campaniei împotriva SI, diplomați și membri ai comunității de informații ”pentru a discuta campania în toate dimensiunile sale”.
Discuția cu ușile închise ar urma să nu se limiteze numai la Irak și Siria, unde avioanele americane și ale țărilor coaliției lovesc zilnic ținte jihadiste, ci vor include și lupta la nivel regional împotriva SI, a mai spus el.
”SI nu este o amenințare numai pentru Irak și Siria, ci pentru întreaga regiune”, a afirmat Carter, ajuns duminică în Kuweit din Afganistan.
Întrebat de un soldat despre eventualitatea unei desfășurări de trupe la sol, Carter a rămas prudent, declarând că orice decizie pe acest subiect va fi examinată cu grijă. ”Dar vom face tot ce va fi necesar pentru a veni de hac SI”, a spus secretarul apărării.
Președintele american Barack Obama a exclus până în prezent o astfel de desfășurare de trupe.
Reuniunea din Kuweit are loc după mai multe de șase luni de campanie militară aeriană asupra grupării SI, una care a permis trupelor kurde să recucerească pozițiile ocupate de jihadiști în nordul Irakului și orașul sirian Kobane.
Jihadiștii continuă totuși să controleze mari teritorii și par să-și fi extins influența în Libia, unde au executat 21 de bărbați, în principal egipteni, de confesiune coptă.
Numai în Siria peste 1.600 de persoane, în principal jihadiști, au murit în loviturile aeriene ale coaliției din ultimele cinci luni, a anunțat luni Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).
În ceea ce privește Irakul, SUA își doresc ca guvernul de la Bagdad, dominat de șiiți, să facă mai multe eforturi pentru a-i mobiliza pe sunniți împotriva grupării SI.
Potrivit unui responsabil care îl însoțește pe Ashton Carter, mii de sunniți irakieni s-au oferit voluntari pentru a lupta împotriva jihadiștilor, dar solicitarea lor de creare a unei Gărzi Naționale nu a fost aprobată.