Home Actualitate Judecătoare din Iași, suspendată pentru conflict de interese

Judecătoare din Iași, suspendată pentru conflict de interese

DISTRIBUIŢI

Un bărbat a primit câștig de cauză în instanță după ce a cumpărat la suprapreț un teren al magistratului

O judecătoare din Iași, Alexandrina Camelia Acrâșmăriței, a fost suspendată de Consiliul Superior al magistraturii (CSM), după ce a fost pusă sub acuzare de Parchetul General pentru fals în declarații și conflict de interese. Faptele de care este acuzată judecătoarea – a vândut un teren unui inculpat pe care îl judeca și căruia i-a dat câștig de cauză – au fost semnalate anul trecut procurorilor de către Agenția Națională de Integritate (ANI). Magistratul a intrat în atenția presei, după ce a depus un punct de vedere la ANI, în care afirmă că judecătorilor nu li se aplică dispozițiile legale privind conflictul de interese și incompatibilitățile, deoarece „formează o categorie profesională cu specific aparte, o categorie distinctă de persoanal care exercită puterea judecătorească”. Cu alte cuvinte, nu tot ce-i lege pentru muritorii de rând se aplică și magistraților. În aceste condiții, inspectorii de integritate au trimis Raportul de evaluare către CSM, "în vederea luării măsurilor ce se impun". Mai mult, inspectorii de integritate au sesizat și procurorii DNA, cu privire la posibila săvârșire de către doamna Acrîșmăriței Camelia Alexandrina a unor infracțiuni de corupție, respectiv abuz în serviciu și fals în declarații.

Teren la preț triplu față de piață

În cursul anului trecut ANI s-a autosesizat și a constatat că judecătoarea i-a vândut unui bărbat pe care-l judeca, în timpul procesului acestuia, drepturile litigioase asupra unui teren de 50 de hectare la un preț de aproape trei ori față de cel de piață la momentul respectiv. Potrivit ANI, magistratul a continuat să judece în procesul în care era implicat cumpărătorul chiar și duoă momentul perfectării actelor la notar, ba mai mult, acesta a primit câștig de cauză. Potrivit ANI, Acrîșmăriței a încheiat cu Ioan Zapodeanu, în 26 iulie 2007, contractul de vânzare-cumpărare de drept succesoral asupra unui teren agricol în suprafață de 50 de hectare situat în comuna Slătioara, județul Olt, prețul vânzării fiind de 210.000 de euro deși, conform grilelor notariale comunicate celor de la ANI de Camera Notarilor Publici Craiova, terenul avea o valoare orientativă de 250.000 de lei, echivalentul a 79.684 de euro. Judecătorul ar fi primit, la data încheierii contractului, un avans de 150.000 de euro, diferența de 60.000 de euro urmând să-i fie achitată câteva luni mai târziu, la 1 octombrie. Câteva luni mai târziu, la 6 noiembrie 2007, judecătorul Acrîșmăriței i-a dat câștig de cauză lui Zapodeanu în procesul intentat acestuia de o persoană pe numele Anisia – Sebastiana Fischer. Inspectorii de integritate au mai constatat că, în timpul procesului dintre Fischer și Zapodeanu, judecătorul Acrîșmăriței a respins, în 12 iunie și 17 iulie, o cerere prin care Zapodeanu solicita o contraexpertiză în dosar, însă i-a acceptat cecrerea după ce s-a făcut vânzarea terenului. "După încheierea contractului de vânzare-cumpărare din data de 26 iulie 2007, în prima încheiere de ședință, pronunțată la data de 4 septembrie 2007, Acrîșmăriței a încuviințat efectuarea unei noi expertize", susține ANI. Cazul Alexandrinei Camelia Acrâșmăriței, judecător la Judecătoria Iași, este primul în care împotriva unui magistrat acuzat de conflict de interese s-a pus în mișcare acțiunea penală, iar CSM decide suspendarea acestuia din funcție.

Dată în judecată de două ori pentru împrumuturi nerestituite

Judecătoarea Camelia Acrâșmăriței a fost dată în judecată de un oarecarea Mihai Cudelcu, de la care împrumutase 20.000 de lei în februarie 2010, bani pe care nu i-a mai restituit. Mihai Culdecu, soțul Tamarei Cudelcu, fostul director economic al Primăriei Iași, a cerut în instanță și dobânda pentru sumele împrumutate. Din plângerea acestuia rezultă, că, după primii 20.000 de lei, i-a mai împrumutat judecătoarei 30.000 de lei în mai 2010, și încă 10.000 de lei în iulie 2010. Cudelcu a cerut și dobândă pentru banii împumutați, respectiv 4.777 de lei. Cu toate că a împrumutat bani de la Cudelcu, acest lucru nu a împiedicat-o pe Camelia Acrâșmăriței să judece un proces inițiat de acesta în 2009, având ca obiect pretenții- restituire împrumut. Judecătoarea Acrâșmăriței a mai fost dată în judecată și în ianuarie 2011, de Cornelia Liliana Ștefănescu, șeful de cancelarie al președintelui Camerei de Comerț și Industrie a României, tot pentru că a împrumutat bani i a uitat să-i restituie. În iunie 2011, Judecătoria Iași a dispus ca magiustratul să-i restituie Corneliei Ștefănescu 23.500 de euro plus 4.924 de lei dobândă.

Bogdan Cristescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.