Incepand de luna viitoare, Romania va deveni, cel putin pe hartie, una dintre putinele tari din lume in care se vor elibera carti electronice de identitate. Noile -buletine- vor fi, de fapt, niste carduri -inteligente- pe care vor fi incarcate datele ce se gaseau pana acum imprimate pe cartea de identitate, carnetul de conducere, cartea de alegator si carnetul de asigurari de sanatate. Intreaga operatiune, extrem de complicata, se va intinde pe trei ani si va costa cateva zeci de milioane de dolari, argument ce nu a avut nici un fel de importanta pentru cei aflati la putere. Mai mult, initiativa schimbarii actualelor carti de identitate a apartinut guvernului, care a promovat o ordonanta, numarul 69, in august 2002. Trimisa in parlament, aceasta ordonanta a devenit lege – 265/2003. Interesele din spatele acestei modificari sunt imense, dat fiind costul extrem de ridicat al operatiunii. In plus, in aceasta afacere au intrat si marile consortii bancare, care incearca sa convinga executivul sa modifice legea astfel incat noile -buletine- sa poata fi folosite si pe post de carti de credit. Astfel, la jumatatea lunii august a anului 2002, guvernul adopta Ordonanta nr. 69, prin care stabilea calendarul preschimbarii actualelor carti de identitate cu noile carti electronice de identitate. Termenele stabilite prin ordonanta au fost modificate de parlament, toata operatiunea fiind decalata cu un an.
Astfel, conform Legii 285/2003, incepand cu 1 ianuarie 2004, se vor elibera, in paralel cu actualele documente de identitate ale persoanei, si noile acte de identitate. Documentele de identitate din prezent vor continua sa fie folosite pana la data inlocuirii lor cu noul tip de carte electronica de identitate, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2007. Noile tipuri de -buletine- vor contine -in mod obligatoriu datele aflate in prezent pe cartea sau pe buletinul de identitate, pe permisul de conducere si pe cartea de alegator si, dupa caz, date referitoare la asigurarea medicala, asigurarea sociala si semnatura digitala-, se mai arata in lege.
Zeci de milioane de dolari aruncati
Aceeasi lege stabileste si graficul dotarii cu aparatura necesara eliberarii vestitelor carti de identitate. Astfel, conform articolului 4, -autoritatile centrale si locale si serviciile descentralizate judetene au obligatia de a se dota cu echipamentele si programele informatice necesare pentru ca cetatenii sa poata folosi fara restrictii cartea electronica de identitate, dupa cum urmeaza: a) in municipiile resedinta de judet, pana la data de 31 iulie 2005; b) in celelalte municipii si orase, pana la data de 31 decembrie 2006;
c) in comune, pana la data de 31 decembrie 2007-. Lasand la o parte faptul ca primariile nu au cum sa cumpere echipamente atata vreme cat nu au responsabilitati clare in ceea ce priveste activitatea de evidenta a populatiei, nici macar normele metodologice de aplicare a ordonantei nefiind publicate, chiar daca termenul era de 90 de zile. In plus, cei care au conceput aceasta ordonanta ar trebui sa stie ca pentru citirea viitoarelor carduri de identitate e nevoie de echipament special, ceea ce va presupune alte cheltuieli. Reteaua informatica a Ministerului de Interne, in special, si a celorlate institutii centrale este la pamant, ceea ce inseamna ca, practic, bazele de date nu vor putea fi accesate din teren. Mai mult, pentru ca Romania este o tara ce nu a reusit inca sa iasa total din secolul XIX, exista inca multe localitati in care nu exista electricitate, deci nici posibilitatea de a alimenta aparatura necesara confectionarii si, mai ales, citirii noilor -buletine-.
Printre primii in lume
Toate aceste detalii -minore- si multe altele au fost, pur si simplu, uitate de catre cei care au pus la cale marea schimbare a buletinelor. Sistemul cardurilor inteligente este atat de complicat si necesita un sistem informatic atat de performant, incat nici tarile extrem de dezvolate din Europa nu au trecut la acest sistem. Astfel, doar Finlanda a adoptat un astfel de sistem, iar in Italia si Olanda este in faza de testare. In alte 10 tari membre ale Uniunii Europene exista carti de identitate, de acelasi tip cu cele aflate in circulatie in Romania. Aparitia respectivei legi a reusit sa-i bulverseze pe specialistii din cadrul Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei, care nu reusesc sa inteleaga de ce a fost nevoie sa se schimbe, din nou, -buletinele- atata timp cat actualele carti de identitate corespundeau din toate punctele de vedere. -Este absolut aberant, pentru ca actualele carti de identitate sunt foarte sigure, ele fiind folosite in toate tarile europene. In plus, daca se adauga un sistem de benzi magnetice, nu mai e nevoie de alte modificari. Sunt bani aruncati doar pentru interesele unora-, declara unul dintre ofiterii din cadrul Directiei.