Home Economic-Financiar Mesterii artizani din Sankt Petersburg cauta oportunitati in Romania

Mesterii artizani din Sankt Petersburg cauta oportunitati in Romania

DISTRIBUIŢI


Un eveniment cu adevarat de exceptie are loc, pana la 5 decembrie, la pavilionul 2 al complexului expozitional Romexpo: Expozitia Orasului Sankt Petersburg, o veritabila oaza de bun-gust si rafinament in perimetrul kitsch-ului cotidian. Expozitia (cu vanzare) este organizata chiar de producatori, mesterii artizani din orasul Sankt Petersburg si este ocazionata de implinirea in 2003 a 300 de ani de la infiintarea frumosului oras de pe malurile Nevei, fosta pentru multa vreme capitala a Rusiei, in prezent metropola prospera, cu o economie, cultura si civilizatie cu un inalt nivel de dezvoltare.

Expozitia este organizata chiar de producatori ori reprezentanti ai acestora, mesterii artizanali din orasul Sankt Petersburg, produsele expuse fiind de vanzare. Acestia expun, in premiera in Romania, bijuterii din aur si argint cu pietre pretioase si chihlimbar, artizanat din lemn si scoarta de copac, portelanuri ori vestitele papusi -matrioshka-, la care se adauga obiecte decorative din sticla si cristal; saluri de iarna si votca ruseasca; samovare, tavi de metal si ustensile de bucatarie. Preturile, unele actualizate in euro (60 de euro un superb samovar electric), sunt totusi la limita accesibilitatii: o caseta din coaja de mesteacan -dantelata-, intre 125.000 de lei si 450.000 de lei iar o -matrioshka-, intre 150.000 si aproape trei milioane de lei, functie de marime. Ceea ce nu mai este valabil in cazul lucrarilor originale, inclusiv unicate, in special sculpturile realizate din colt de mamut de artistul independent David Frid, ale carui lucrari sunt expuse in multe dintre galeriile de arta europene. Acesta prezinta in premiera europeana un joc de sah din piese sculptate din colt de mamut (diferenta fata de fildesul clasic o face vechimea si oxizii impregnati in colti care dau si culoarea – crem daca este vorba de oxizi de fier, albastru daca este vorba de oxizi de cupru) a carui valoare este estimata la peste 11.000 de euro. Alaturat, fabrica de portelan Lomonosov si atelierele de prelucrare a lanii din Sankt Petersburg au adus la expozitia din Bucuresti o serie de obiecte care reproduc originalele din marile muzee precum Prado sau Luvru. Printre cele mai admirate obiecte s-au aflat salurile din par de camila, cescutele din portelan Lomonosov, dar si obiectele artizanale din lemn.

Asa cum am mentionat mai sus, expozitia este cu vanzare, dar adevaratul scop urmarit de expozantii din Sankt Petersburg este identificarea unor parteneri de afaceri din Romania, prin intermediul carora arta traditionala ruseasca sa nu mai fie prezenta doar la asemenea frumoase, dar trecatoare expozitii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.