Prefectul judetului Covasna, Horia Grama, l-a acuzat pe liderul UDMR, Marko Bela, ca incita populatia de etnie maghiara la atitudine ostila fata de institutia prefecturii. Declaratia facuta in weekend de reprezentantul guvernului din teritoriu reprezinta o replica fata de afirmatia presedintelui udemerist, Marko Bela, conform careia impreuna cu cativa oameni din jurul sau creeaza o atmosfera antimaghiara in judet. -Trebuie sa spunem cu voce tare ca nu suntem de acord cu ceea ce se intampla si nu acceptam nici acum si nici dupa alegeri, indiferent de formula politica ce se va configura, situatii in care o mana de oameni lucreaza impotriva noastra, impotriva maghiarilor, intr-un judet ca judetul Covasna-, a spus Marko Bela la Conferinta alesilor locali ai Uniunii, desfasurata, sambata, la Sfantu Gheorghe. In plus, Marko a mai spus ca -Biserica Ortodoxa Romana nu trebuie neaparat sa se extinda in secuime si nu credem ca prefectul roman trebuie sa hotarasca ce se intampla intr-un judet secuiesc, cum este judetul Covasna-. Presedintele Uniunii i-a indemnat pe maghiari sa ramana uniti in jurul UDMR, iar pe alesii locali sa actioneze impreuna pentru a reusi sa infiinteze Regiunea de dezvoltare a tinutului Secuiesc.
Deranjat de afirmatiile liderului UDMR, Grama a mai spus ca nu -prefectul hotaraste ce se intampla intr-un judet- si ca principalele hotarari sunt luate de autoritatile locale, iar prefectul verifica legalitatea actelor emise de acestea, urmand ca instantele sa se pronunte asupra legalitatii sau nelegalitatii lor.
Dupa -impunsaturile- transmise din ce in ce mai frecvent catre reprezentantii bucuresteni ai puterii, liderii udemeristi au trecut la critici dure si in plan local. Prefectul de Covasna, Horia Grama, a fost primul oficial din teritoriu luat in colimator de Marko Bela. Reprezentantul guvernului in teritoriu a fost acuzat ca incearca sa creeze o atmosfera -antimaghiara-, intr-un judet in care ponderea etnicilor unguri depaseste 80%. Intr-o riposta imediata, Grama l-a acuzat, la randul sau, pe Marko ca are o atitudine ostila fata de institutia prefecturii.
Sefului UDMR i-a casunat pe prefectura si pe biserica
In plin proces de deteriorare a relatiilor cu PSD, UDMR si-a canalizat atacurile catre autoritatile locale din secuime, primul vizat fiind prefectul de Covasna, Horia Grama. La conferinta alesilor locali ai UDMR in secuime, presedintele UDMR, Marko Bela, l-a acuzat pe reprezentantul guvernului in teritoriu ca, impreuna cu cativa oameni din jurul sau, creeaza o atmosfera antimaghiara in judet. -Trebuie sa spunem cu voce tare ca nu suntem de acord cu ceea ce se intampla si nu acceptam nici acum si nici dupa alegeri, indiferent de formula politica ce se va configura, situatii in care o mana de oameni lucreaza impotriva noastra, impotriva maghiarilor, intr-un judet ca judetul Covasna-, a spus Marko Bela. -Toata lumea are senzatia ca degeaba suntem in majoritate intr-un judet, daca nu suntem reprezentati in institutiile importante si acestea actioneaza impotriva maghiarilor-, a conchis seful udemerist.
De asemenea, el a sugerat o atitudine expansionista a bisericii ortodoxe. -Biserica Ortodoxa Romana nu trebuie neaparat sa se extinda in secuime si nu credem ca prefectul roman trebuie sa hotarasca ce se intampla intr-un judet secuiesc, cum este judetul Covasna-, a declarat presedintele UDMR. In opinia sa, schimbarile -care pareau a fi bune au fost impotriva noastra, industrializarea in secuime, spre exemplu, nu a facut decat sa schimbe compozitia etnica a acestei regiuni. Secuii se tem de schimbari, si pe buna dreptate-.
Grama, iritat de ostilitatea udemeristilor
In replica, Horia Grama l-a acuzat pe seful Uniunii ca incita populatia de etnie maghiara la atitudine ostila fata de institutia prefecturii. Grama a adoptat, apoi, o atitudine defensiva, precizand, intr-un comunicat, ca toate demersurile pe care le-a intreprins in exercitarea functiei de prefect se incadreaza in totalitate in prerogativele conferite prin lege si toate actiunile sale converg spre urmarirea respectarii legalitatii, transpunerea in practica a obiectivelor programului de guvernare si intarirea autoritatii statului in judet. In acelasi spirit defensiv, Grama mai spune ca nu <prefectul hotaraste ce se intampla intr-un judet- si ca principalele hotarari sunt luate de autoritatile locale, iar prefectul verifica legalitatea actelor emise de acestea, urmand ca instantele sa se pronunte asupra legalitatii sau nelegalitatii lor.
Liderul Uniunii -tine aproape- de subalterni
In afara de autoritatile locale din secuime, o alta preocupare a lui Marko a fost reprezentata de unitatea formatiunii pe care o conduce, ajunsa la limita pragului electoral partial si din cauza conflictelor interne. In fata alesilor locali udemeristi, el a accentuat ca nu este timpul pentru a destrama unitatea UDMR si unitatea maghiarimii. Pentru a-si incuraja subalternii, Marko le-a spus, de asemenea, ca societatea civila si biserica pot rezolva problemele maghiarilor numai impreuna cu UDMR. De asemenea, liderul Uniunii i-a indemnat pe alesii locali sa-si uneasca fortele impreuna cu ceilalti etnici maghiari pentru a reusi sa infiinteze Regiunea de dezvoltare a Tinutului Secuiesc.
Regionalizarea, in stand-by
In ciuda declaratiilor proregionalizare ale liderului UDMR, Conferinta alesilor locali a adoptat, sambata, un document destul de temperat pe acest subiect. Astfel, cei prezenti la intrunirea de la Miercurea Ciuc au votat o rezolutie privind dezvoltarea regionala in care se precizeaza ca UDMR considera necesara mentinerea statutului actual al judetelor ca unitati administrativ-teritoriale. In privinta diferitelor strategii de modificare a structurii administrativ-teritoriale, rezolutia udemerista precizeaza ca -sarcinile regiunilor de dezvoltare trebuie stabilite pe bazele descentralizarii. Institutiile regiunilor de dezvoltare trebuie sa contribuie prin activitati specifice la solutionarea problemelor economice si sociale ale judetelor care formeaza regiunea respectiva-.