Home În Lume Weekend sangeros in Irak

Weekend sangeros in Irak

DISTRIBUIŢI

O revenire la amploarea luptelor de dinainte de caderea Bagdadului, in aprilie, armata americana a ucis 46 de militanti irakieni si a ranit alti 18 intr-o serie de infruntari in orasul Samarra (centrul Irakului) ce au urmat unui sangeros sfarsit de saptamana. Japonia, Spania si Coreea de Sud au fost tarile care s-au alaturat SUA in a-si plange trimisii, militari sau civili, ucisi in Irak de fortele de rezistenta. Toate cele trei state au promis ca nu vor da inapoi in fata terorismului. Spania a pierdut sapte membri ai serviciilor de informatii ale armatei, Japonia doi diplomati, iar Coreea de Sud doi muncitori, alaturi de care si-a pierdut viata si un columbian si doi soldati americani in atacuri separate.

Luptelor de la Samarra le-au fost alocate spatii largi in ziarele occidentale, un purtator de cuvant american detaliind etapele bataliei si modul in care fortele SUA au ripostat unei serii de trei atacuri consecutive, cu bombe, grenade si arme de foc mai mici, declansate de militanti imbracati in uniforme specifice luptatorilor fedaini pro-Saddam.

Trei cladiri au fost distruse in timpul atacurilor. Samarra este parte a asa-numitului -triunghi sunnit-, la nord de Bagdad – cartierul general al fortelor ramase loiale fostului presedinte. (R.F.)

Trei presupusi membri Al-Qaida, capturati

Trei persoane suspectate de apartenenta la reteaua Al-Qaida a lui Ussama bin Laden au fost arestate de catre fortele americane, in orasul Mosul, a anuntat, ieri, un purtator de cuvant american, citat de AFP.

Suspectii au fost arestati in urma cu doua saptamani si transferati la Bagdad, a declarat comandantul Hugh Cate, din Divizia 101 Aeropurtata, care nu a fost in masura sa dea detalii despre nationalitatea acestora.

Administratia americana a sustinut, in repetate randuri, ca fostul presedinte irakian, Saddam Hussein, ar fi avut legaturi cu reteaua terorista.

De asemenea, fortele coalitiei au avansat ipoteza ca atacurile sinucigase din Irak ar fi comise de combatanti straini, avand in vedere ca irakienii prefera sa faca uz de arme automate si de grenade antitanc.

Comandantul fortelor coalitiei din Irak, generalul Ricardo Sanchez, a recunoscut, sambata, ca fortele coalitiei nu au reusit inca sa obtina dovezi ale implicarii Al-Qaida in aceste atacuri.

-Pana in prezent, nu am putut stabili in mod cert ca Al-Qaida actioneaza in aceasta tara-, a explicat generalul, intr-o conferinta de presa.

Wesley Clark: Este nevoie de o strategie, nu de reclama

Generalul in retragere Wesley Clark, care doreste sa devina candidatul democratilor la functia de presedinte al Statelor Unite, in 2004, a criticat vizita presedintelui George W. Bush la Bagdad, apreciind ca trupele americane au nevoie de o strategie, nu de o -lovitura de presa-, relateaza AFP.

-O vizita, o sedinta foto sau orice altceva la Bagdad nu va inlocui o strategie care a esuat-, a afirmat Clark, intr-un interviu acordat CNN.

-Soldatii nostri au nevoie nu de o vizita de o ora sau doua, pentru a le creste moralul. Ei au nevoie de o strategie pentru a reusi. Este exact ceea ce actuala administratie nu le ofera-, a adaugat el.

Insa, a apreciat Clark, vizita lui Bush la Bagdad -este ceea ce trebuie sa faca un comandant-sef al fortelor armate-.

Presedintele Bush a intreprins o scurta vizita la Bagdad, cu ocazia Zilei Recunostintei. In opinia comentatorilor si expertilor, aceasta a fost o stralucita operatiune de relatii publice, care a pus in dificultate opozitia.

Conform generalului Clark, alegerile prezidentiale din noiembrie 2004 vor fi -un referendum asupra razboiului antiterorist-. -Tara trebuie sa inteleaga ca nu suntem pe cale sa castigam razboiul impotriva terorismului-, a adaugat el.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.