Home Social Românii, mai vicioși după cei trei ani de criză economică

Românii, mai vicioși după cei trei ani de criză economică

DISTRIBUIŢI

Fumătorii sunt greu de descurajat cu ajutorul imaginilor de pe pachetele de țigări care însoțesc mesajul „Tutunul dăunează grav sănătății”! Un studiu arată că fotografiile care arată efectele fumatului asupra organismului au impact zero asupra fumătorilor, mai ușor de impresionat fiind foștii fumători. Cu cât imaginile sunt mai dure, de genul celor care reprezintă tumori la gât sau cancer la plămâni, cu atât emoțiile sunt mai puternice.  Studiul arată însă că un lucru și mai îngrijorător: în cei trei ani de criză economică, românii au devenit și mai vicioși, cheltuindu-și cea mai mare parte a veniturilor pe alimente,  alcool și țigări.
Studiul despre impactul imaginilor de pe pachetele de țigări asupra fumătorilor și a celor care au renunțat la fumat prin tehnici de neuromarketing arată că mesajele respective au impact zero asupra celor examinați. Aceștia au fost supuși RMN-ului funcțional pentru detectarea reacției creierului la mesajele de pe pachetele de țigări. Studiul a plecat de la comportamentul fumătorilor de evitare a mesajelor de pe pachetul de țigări. S-a constatat că 30% dintre tineri acoperă imaginea atunci când iau țigări din pachet. Cercetătorii au conchis că impactul avertismentelor scrise și vizuale de pe pachetele de țigări nu e suficient. Rezultatele au fost corelate și cu constatarea potrivit căreia, în cei trei ani de criză economică, românii au devenit mai vicioși, cheltuind aproape jumătate din venituri pe alimente, țigări și alcool. Mai mult, țigările și alcoolul înregistrează o creștere de un punct procentual, de la 6,2% în 2008 la 7,2% în 2009, potrivit lui Stelian Marian, organizatorul conferinței „Neuro­marketing, de la cititul printre rânduri la cititul printre neuroni“,  găzduită de Centrul de Diagnostic și Tratament „Victor Babeș“.

Foștii fumători, mai impresionabili

În prima parte a cercetării a fost examinată reacția la mesajele verbale a fumătorilor și a subiecților care au renunțat la fumat de cel puțin un an. În creierul acestora nu a apărut vreun semn de emoție  creier, acesta neprocesând mesajul verbal de avertizare. Cercetătorii au investigat apoi reacția creierului la combinația imagine – mesaj verbal. Creierul ambelor categorii de participanți în studiu a prezentat semne de emoții, mai puternice fiind la foștii fumători.  În cazul fumătorilor, combinația imagine – mesaj verbal a generat activări spe­cifice sentimentului de vină și de stare de conflict mental.

Imaginile trebuie să fie mai dure

Studiul despre efectele imaginilor de pe pachetele de țigări a condus la concluzia că răspunsurile cele mai puternice se văd atunci când subiecții sunt supuși la imagini foarte șocante, de genul tumorilor  la gât și la plămâni. Realizatorii studiului atrag atenția că pentru a avea impact mesajele folosite trebuie să fie însoțite de fotografii cu un conținut fizic explicit. În unele țări, se studiază însă și posibilitatea ca unele pachete de țigări să nu mai arate atractiv, să aibă o singură culoare și cu  mesaje anti-fumat puternice.

Un sfert din populația României fumează

Aproape cinci milioane de români, adică un sfert din populația țării, au fumat anul trecut în fiecare zi, potrivit unui studiu global dat recent publicității de către Ministerul Sănătății. Cei mai mulți fumători trăiesc în orașe și au între 25 și 44 de ani. Dependența este atât de mare încât doar patru din zece fumători au încercat să se lase de țigară. Pe de altă parte, mortalitatea prin cancer pulmonar – boală despre care 98,3% dintre adulții români știu că este provocată de fumat – aproape s-a triplat în 25 de ani în țara noastră, potrivit Institutului „Marius Nasta“.  Dacă în 1963, rata mortalității prin cancer pulmonar la bărbați, exprimată la 100.000 locuitori, era de 25,6, în 2009 aceasta ajunsese la 74,6.
 
Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.