Home Social Ministerul Sănătății va avea propria direcție de combatere a corupției din sistemul...

Ministerul Sănătății va avea propria direcție de combatere a corupției din sistemul sanitar

DISTRIBUIŢI

Personalul medical tentat să ia șpăgi de la pacienți  sau în urma unor achiziții publice pentru spitale  trebuie să se gândească de mai multe ori înainte. Ministerul Sănătății a anunțat ieri că va avea o structură de integritate care sancționa orice act de corupție în rândul personalului medical  și al managerilor de spitale. Departamentul Anticorupție al MS a fost înființat după 3 ani de la propunere. Statisticile arată că șpaga în spitale aproape că s-a instituționalizat, iar  91% din populație consideră corupția ca o problemă fundamentală în general.  
Departamentul Anticorupție din Ministerul Sănătății  va funcționa ca Departament de Integritate, având atribuții comparabile cu cele ale Direcției Generale Anticorupție din Ministerul Administrației și Internelor. Primul-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu consideră că structura de integritate creată în cadrul Ministerului Sănătății va reprezenta o garanție că accesul la serviciile de sănătate este necondiționat și transparent și că banul public alocat acestui domeniu este gestionat corect și eficient.
Premierul a explicat că nu va fi o struc­tură împotriva medicilor, ci va urmări îmbunătățirea actului medical și restabilirea încrederii populației în serviciile medicale.

Strategia Națională Anticorupție îi vizează și pe medici

?ê?£eful Guvernului precizează că activitatea compartimentului de integritate din subordinea MS se va desfășura pe trei paliere de intervenție – prevenire, educație și combaterea actelor de corupție – și vine în sprijinul Strategiei Naționale Anticorupție 2012-2015 pe care Guvernul a aprobat-o luna trecută.
„Existența unei structuri de integritate pentru domeniul sănătății nu trebuie însă înțeleasă ca o culpabilizarea a perso­nalului medical. Cred în devotamentul celor care au depus jurământul lui Hipocrate. În niciun caz nu putem accepta generalizarea atunci când apar cazuri izolate de fraude sau oameni care nu fac cinste statutului lor profesional. În același timp însă trebuie să asigurăm pârghiile necesare pentru prevenirea oricăror acte de deturnare a banului public sau de condiționarea abuzivă a accesului la serviciul medical“, afirmă Ungureanu într-un mesaj transmis de consilierul de stat Nicoleta Nolden.
Ungureanu reamintește că în România, medicii se bucură de respect, iar profesionalismul lor și al  personalului sanitar de la noi este recunoscut oriunde în lume.

Departamentul anticorupție absoarbe 1,4 milioane de euro

?ê?£eful Executivului a subliniat în mesaj că proiectul răspunde și punctelor de vedere și solicitărilor formulate de Comisia Europeană în Mecanismul de Cooperare și Verificare. El a transmis că finalizarea lui cu succes va însemna absorbția a aproximativ șase milioane lei finanțare nerambursabilă din Fondul Social European.

Născut cu dificultate

Reprezentanții Ministerului Sănătății au încercat să înființeze un Departament specializat pe combaterea corupției din sistem încă de acum trei ani,dar au fost o serie de piedici, a anunțat, ieri, Alexandru Cumpănașu de la Asociația de Implementare a Democrației, care colaborează cu Ministerul Sănătății la proiect. Acesta vizează îmbunătățirea managementului unităților sanitare, modul cum se fac achizițiile publice și alte probleme de fraude. Pacienții nu vor mai fi nevoiți să cumpere medicamente când se internează, iar managerii să nu mai achiziționeze produse cu prețuri de 4, 5 ori mai mari, a exemplificat Cumpănașu. Potrivit acestuia, eforturile întreprinse între 2008-2010 au condus la conturarea necesității unei structuri specializate pentru prevenirea corupției în sistemul de sănătate în contextul în care, potrivit unui studiu, 91% din populație consideră corupția ca o problemă fundamentală în general.
Un alt studiu recent realizat la comanda municipalității de rețeaua Info-Sănătate arată că aproape 80% dintre bucureștenii care au dat șpagă în spitalele din Capitală au spus că banii au fost pentru asistente, iar 20% dintre cei chestionați au răspuns că banii s-au dus către medici.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.