La Cluj, s-au epuizat mai mult de jumatate din banii de compensate in doar cateva zile. Conducerea CJAS sustine ca bani ar fi suficienti pentru nevoile pacientilor. Farmacistii clujeni cred insa ca fondurile nu ajung pentru toate retetele pentru medicamentele subventionate.
Sute de clujeni s-au inghesuit la cozile din fata farmaciilor, de frica sa nu ramana fara medicamente subventionate. Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate din Cluj a alocat 19 miliarde de lei pentru luna decembrie.
Directorul CJAS Cluj, Emilia Groza, a declarat ca suma alocata ar fi suficienta, dar ca pacientii s-au obisnuit sa se inghesuie in primele zile ale lunii la farmacii, la cozi.
O parte dintre farmacii nu mai elibereaza deloc medicamente subventionate pentru ca au epuizat bugetul propriu, stabilit prin contractul individual cu CAS. Mai sunt insa unele farmacii, cele din cartierele marginase, care mai au bani.
Nici in Botosani situatia nu este diferita. Chiar daca nu au primit banii pentru medicamentele eliberate pe retete, farmacistii au ales sa onoreze in continuare prescriptiile compensate sau gratuite. Nici una dintre farmacii nu mai are fonduri din bugetele contractate in acest an si, de un timp, elibereaza medicamentele pe datorie, urmand a-si primi banii in momentul in care CJAS va avea posibilitatea de a plati retetele depuse.
Farmacistii din judetul Botosani au ales sa crediteze sistemul sanitar, acceptand sa onoreze retetele compensate si gratuite, chiar daca nu stiu cand isi vor primi banii. In acest an, Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate a alocat doar cateva miliarde de lei pentru compensarea medicamentelor. Din aceasta cauza, fondurile primite de fiecare farmacie s-au epuizat rapid, astfel ca unele din ele, pentru a nu lasa bolnavii fara medicatie, au fost nevoite sa intre in bugetele pentru ultimele luni ale anului inca din vara. Dupa criza retetelor, cand unele farmacii au refuzat sa onoreze prescriptiile inainte de a-si primi banii, CJAS a dat o parte din fondurile prevazute de contract pentru sfarsitul anului. Pentru ca li s-a promis ca le vor fi achitate toate restantele, farmacistii au fost de acord sa onoreze in continuare aceste retete.
-Farmacistii au fost de acord sa crediteze sistemul, pentru a nu se crea un nou blocaj. Tot ceea ce depaseste sumele contractate va fi achitat cand vom primi o suplimentare de fonduri, cel mai probabil in urma rectificarii de buget-, a declarat Ecaterina Petescu, medicul-sef al CJAS.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane