Home În Lume Irakul, -asediat- cu sarma ghimpata

Irakul, -asediat- cu sarma ghimpata

DISTRIBUIŢI

Revenit sambata intr-un Irak mult mai putin sigur decat in septembrie, cand se afla in statul arab pentru a doua oara, secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, a gasit sute de metri de garduri de sarma ghimpata in jurul localitatilor irakiene, parte a raspunsului din ce in ce mai dur al Statelor Unite la razboiul zilnic de gherila, ce mai include demolarea cladirilor banuite a fi folosite de atacatorii irakieni si arestarea rudelor acestora.

Predarea stafetei de securitate catre fortele locale va avea loc conform programului stabilit la Washington de comun acord cu autoritatile interimare irakiene, a declarat Rumsfeld, care a punctat ca, in ultima perioada, atacurile de gherila indreptate impotriva trupelor americane s-au redus de la 40 la 20 pe zi.

Faptul ca noua strategie de aparare americana in Irak, adoptata ulterior unei luni extrem de sangeroase, da roade nu i-a impiedicat insa pe cei mai ferventi dintre criticii politicii Washingtonului sa faca o paralela cu situatia palestinienilor si tehnicile israeliene folosite de zeci de ani in Fasia Gaza si Cisiordania: de altfel, oficialii americani recunosc ca au studiat atent experienta israeliana in ce priveste luptele urbane, sub indrumarea unor experti israelieni, ba chiar au mers in Israel pentru a vedea la fata locului cum sa raspunda amenintarilor de gherila.

-Daca nu faci nimic, vor deveni mai puternici-, explica un profesor de istorie si strategie militara din Ierusalim, care i-a pus la curent pe puscasii marini americani cu tacticile israeliene inca din septembrie.

Potrivit -New York Times-, acestea au fost puse in aplicare in Abu Hishma, o localitate cu o populatie de 7.000 de persoane, situata in asa-numitul triunghi sunnit, punct central al rezistentei irakiene, si in Awja, locul unde s-a nascut Saddam Hussein, ca si in unele dintre suburbiile Bagdadului.

-Acest gard este pentru propria dumneavoastra protectie-, scrie pe o pancarta plasata in fata gardului de sarma ghimpata ce inconjoara Abu Hishma. -Nu va apropiati si nu incercati sa traversati, sau veti fi impuscati-. Irakienilor li se pare umilitor ca nu pot parasi localitatea decat pe baza unor permise speciale, scrise in limba engleza, pe care le-au primit majoritatea barbatilor cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani. -Asediul- va lua sfarsit numai o data cu predarea unui grup de sase persoane responsabile de uciderea unui sergent american intr-un atac cu grenade si distrugerea unui tanc Bradley. Opt seici, primarul si majoritatea membrilor consiliului local au fost arestati, iar casa folosita pentru atac, distrusa cu ajutorul unei bombe de 250 kilograme.

Rumsfeld ofera sprijin Georgiei

Deplasarea lui Donald Rumsfeld in Irak a fost ultima etapa a unui turneu, inceput joi, in Afganistan, via Georgia, vineri, si care ar fi trebuit sa cuprinda si Kazahstanul, oprire anulata pe fondul conditiilor meteorologice nefavorabile. Turneul a fost comentat drept o noua dovada a prezentei din ce in ce mai evidente a Statelor Unite in fostul imperiu al Rusiei, punctata de extinderea NATO pe teritoriul fostilor sateliti ai Moscovei din Europa centrala si de est si de imbunatatirea relevanta a legaturilor militare cu republicile din Caucaz si Asia Centrala, sub pretextul luptei antitero. Desi o tara saraca, Georgia ocupa un loc special pe harta strategica a Rusiei, nu numai din cauza apropierii de regiunea separatista cecena, dar si pentru deschiderea la Marea Neagra si plasarea pe ruta conductelor petroliere caspice.

Statele Unite sprijina integritatea teritoriala a Georgiei, amenintata de accentuarea tendintelor secesioniste si de prezenta trupelor ruse pe teritoriul georgian, a fost mesajul adus de la Washington de numarul unu al Pentagonului.

Rumsfeld a fost primit ca un prieten la Tbilisi, scrie presa americana, SUA fiind considerate drept principalul aliat al acestei foste republici sovietice. Relatiile cu Statele Unite sunt -de prima importanta pentru noi-, au precizat autoritatile georgiene, care au punctat ca amestecul Rusiei a impiedicat rezolvarea conflictelor cu separatistii georgieni. De altfel, primul drum al liderilor celor trei regiuni separatiste din Georgia – Osetia de Sud, Abhazia si Adjaria – a avut drept destinatie Moscova, imediat dupa demisia fostului presedinte Eduard Sevardnadze, cu doua saptamani in urma, fapt care a starnit ingrijorari cu privire la existenta unui plan coordonat de Rusia pentru destramarea Georgiei.


O retea din Europa recruteaza luptatori pentru Irak

O serie de arestari operate recent demonstreaza ca Al-Qaida si unele grupari afiliate acesteia au creat o retea de dimensiuni europene pentru recrutarea de luptatori pentru Irak care sa se alature elementelor implicate in rezistenta impotriva trupelor americane, scrie presa occidentala. Pe parcursul ultimului an, estimeaza oficiali europeni, reteaua – ce functioneaza pe teritoriul a cel putin sase state: Italia, Germania, Spania, Marea Britanie si Norvegia – a oferit ajutor pentru sute de tineri care incercau sa ajunga in Irak. Reteaua le-a pus la dispozitie acestora documente false si fonduri, i-a antrenat si i-a ajutat sa se infiltreze in statul arab, activitatile de acest gen dovedindu-se din ce in ce mai bine organizate in ultimele luni.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.