Guvernul Romaniei a facut un mare pas inapoi in negocierile cu Uniunea Europeana dupa ce a aprobat -pesedizarea- concurentei in Romania prin intermediul unei ordonante de urgenta adoptate -pe sest- in sedinta de guvern de joi, 4 decembrie. Ordonanta de Urgenta 121/2003, ce urmeaza a fi publicata cel mai probabil in *Monitorul Oficial- de astazi, prevede numirea de catre presedinte a membrilor Consiliului Concurentei -la propunerea guvernului- (art.17). Or, in toate discutiile si luarile de pozitie de pana acum ale responsabililor europeni (despre care a fost informat si presedintele Romaniei), acestia au spus foarte clar ca, in ceea ce priveste modificarea Legii concurentei, Comisia Europeana este interesata -doar de intarirea capacitatii administrative a Consiliului Concurentei si de o mai larga autonomie fata de executiv-. Exact contrariul masurii adoptate de guvern prin confiscarea atributiei de a-i propune pe membrii plenului Consiliului Concurentei.
Tinand cont de faptul ca guvernul este cel mai mare furnizor de ajutor de stat din Romania, iar Consiliul Concurentei, organismul (autonom – potrivit normelor internationale) care aproba ajutoarele de stat (esalonari, scutiri de datorii etc.), independenta Consiliului ramane cel mult in plan teoretic. Practic, guvernul e-n tot si-n toate: nominalizeaza, monitorizeaza, controleaza, inventariaza.
Mai mult, un mare semn de intrebare il ridica nu maniera ori continutul, cat -urgenta- modificarii Legii concurentei: -Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare, a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora- (art. 115 din Constitutie).
In Parlament este introdus, tot de catre guvern, un proiect de lege de modificare a Legii concurentei, in procedura de urgenta. Proiectul a trecut de Comisia economica din Senat si urma sa iasa si din -coltii- celei juridice.
Poate ca -problema- o reprezinta doua amendamente aprobate in Comisia economica a Senatului: primul priveste prevalenta legislatiei concurentei asupra, retineti, celei a afacerilor si celei a ajutorului de stat, iar al doilea -intareste- capacitatea Consiliului Concurentei de a se opune initiativelor legislative care sa denatureze mediul concurential. Or, tocmai aceasta -indrazneala- a avut-o Consiliul cand a avizat negativ celebrul proiect de ordonanta de urgenta prin care guvernul voia sa acorde din nou facilitati fiscale pentru agentii economici cu capital de stat. Astfel ca este practic redundant sa mai spunem ca in ordonanta adoptata in secret de executiv nu se regasesc aceste masuri, ba dimpotriva, chiar daca Comisia Europeana le recomanda pe un ton ferm.
Revenind la puterile pe care si le atribuie Cabinetul Nastase, modificand o lege organica prin ordonanta de urgenta(?), merita subliniat ca si OECD recomanda tarilor din -clasa- Romaniei ca nominalizarea liderilor autoritatii de concurenta sa fie facuta de parlament sau de membrii Comisiei economice, tocmai pentru a-i asigura independenta fata de executiv si mediul de afaceri.
P.S. Vineri, 5 decembrie, primul ministru spunea despre Consiliul Concurentei, la o consfatuire organizata de PSD, ca -lucrurile nu mai pot continua in acest fel- si ca guvernul este hotarat sa ia toate masurile necesare. Le luase deja, cu o zi inainte.