Cat de importanta este China pentru o America ocupata pana peste cap cu problema irakiana si ingrijorata de potentialul nuclear al Coreii de Nord o demonstreaza primirea spectaculoasa pregatita, ieri, la Casa Alba pentru premierul de la Beijing, -fara precedent- dupa standardele de protocol ale Administratiei Bush, potrivit unui oficial apropiat presedintelui.
19 salve de arme – cu doar doua mai putine decat in cazul ceremoniilor rezervate sefilor de stat – sunt semnalul american de bunavointa pentru premierul chinez Wen Jiabao, reprezentant al generatiei comuniste mai tinere, care a preluat stafeta partidului in noiembrie anul trecut si a guvernului in martie anul acesta si, totodata, responsabil de programul de reforme economice.
-China este foarte importanta pentru noi, iar aceasta este modalitatea de a asigura Beijingul in acest sens-, a precizat o inalta sursa oficiala de la Casa Alba.
Wen Jiabao urma sa fie cazat in Blair House, resedinta oficiala prezidentiala pentru oaspetii de la Casa Alba, rezervata in mod normal doar sefilor de stat. Fineturile americane sunt cu atat mai batatoare la ochi cu cat Bush a fost o gazda destul de zgarcita pana acum, primind in vizita de stat doar patru lideri – din Mexic, Polonia, Filipine si Kenya.
Toate acestea, pentru a pregati o atmosfera relaxata si calda, in care liderul american sa poata beneficia de maxima receptivitate din partea sefului executivului de la Beijing, in scopul de a-i solicita o reevaluare a monedei nationale chineze si ajutor in dezamorsarea crizei nucleare nord-coreene.
De cealalta parte, premierul chinez, in defensiva in ce priveste masivul deficit comercial cu Statele Unite – circa 120 miliarde de dolari anul acesta, dupa estimarile Washingtonului, – era nerabdator sa confere o conotatie mai putin dramatica neintelegerilor comerciale si sa puna accent pe cooperarea economica. Dincolo de toate acestea, misiunea sa, trasata de Beijing: aceea de a obtine asigurari cat se poate de clare ca Washingtonul se opune tendintelor separatiste ale Taiwanului.
Tensiunile in regiune s-au accentuat dupa ce parlamentul de la Taipei a votat o lege care va permite organizarea de referendumuri. Presedintele taiwanez doreste un prim referendum in primavara anului viitor, o data cu alegerile prezidentiale, scrutin in cadrul caruia populatia sa raspunda daca se teme sau nu de puterea militara a Chinei.
Beijingul, pentru care Taiwanul nu este decat o provincie separatista, se teme ca acesta este doar un pas inainte pe calea independentei si a amenintat ca ar putea recurge la mijloace violente pentru a impiedica producerea sa.
Statele Unite au cerut Taiwanului sa nu ia masuri unilaterale in vederea obtinerii independentei, dar au avertizat totodata China ca admonestarea autoritatilor taiwaneze nu este echivalenta cu obtinerea OK-ului pentru invadarea insulei.
Problemele comerciale si Taiwanul s-au dovedit de altfel focare permanente de tensiune intr-o relatie bilaterala care s-a imbunatatit constant din momentul in care Beijingul a oferit sprijin razboiului declansat de Statele Unite impotriva terorismului, ulterior atacurilor de la 11 septembrie. Administratia Bush face presiuni asupra Chinei pentru o reevaluare a monedei nationale, respectiv masuri catre o piata monetara libera, in conditiile in care industria americana invinovateste statul asiatic pentru mentinerea intentionata a yuanului la o valoare scazuta, modalitate de incurajare a exporturilor care loveste in gradul de ocupare a fortei de munca din Statele Unite.
In replica, trimisul Chinei a declarat ca exista deja discutii serioase pe marginea unei reforme monetare, dar o reevaluare in acest moment ar afecta sistemul bancar chinez, care este extrem de fragil.
-Cred ca Beijingul are nevoie de Statele Unite in problema Taiwanului, iar Washingtonul are nevoie de China in chestiuni precum Irakul sau Coreea de Nord-, comenteaza un analist international. -Aceasta relatie nu isi poate permite in momentul de fata deteriorari majore-.