Biroul de Informare al Parlamentului European în România a organizat vineri, 6 martie, dezbaterea „Prin educație către performanță” la Galeriile Artmark din București.
Evenimentul face parte din manifestările prevăzute de Parlamentul European în toate statele membre ale Uniunii Europene pentru a marca Ziua internațională a femeii și pentru a sublinia importanța pe care Uniunea o acordă promovării rolului femeii în societate.
În cadrul dezbaterii s-au evidențiat două aspecte: accesul la educație al grupurilor minoritare din statele membre ale Uniunii Europene și accesul la educație al femeilor și fetelor în țările în curs de dezvoltare, pe de o parte, și diferența dintre nivelul de educație și dezvoltarea profesională a femeilor în Uniunea Europeană, pe de altă parte.
Doamna Viorica Dăncilă, Deputat în Parlamentul European, Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, membră în Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen, a transmis mesajul Parlamentului European referitor la emanciparea femeilor și fetelor prin educație în contextul Anului european al dezvoltării.
Au luat cuvântul la dezbatere reprezentanți ai autorităților publice și ai societății civile:
Mădălina Mihalache, Șeful Biroului de Informare al Parlamentului European în România, Liliana Preoteasa, Sub-secretar de Stat, Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Ioana Liana Cazacu, Secretar de Stat, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Departamentul pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, Gabriela Drăgan, Director general, Institutul European din România, Prof. Laura Grünberg, Conferenția universitar dr. Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea București, Președinte Societatea de Analize Feministe AnA, Ștefania Vintilă, Associația FILIA, Mircea Toma, Președinte ActiveWatch, Crina Morteanu, Centrul de Studii Juridice și Drepturile Omului, Daniela Palade Teodorescu, Redactor-şef, Revista Avantaje, Dina Loghin, Preşedinte executiv, Şanse Egale pentru Femei, Aurora Martin, Consilier superior, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
Evenimentul s-a bucurat de prezența a peste 60 de profesioniști în domeniu, iar printre subiectele abordate s-au numărat: cadrul legislativ românesc al egalității de șanse, rolul societății civile în emanciparea femeii prin educație, indexul egalității de gen în România, accesul la educație al femeilor rome și rolul acestora ca factori activi ai dezvoltării comunitare. De asemenea, au fost aduse în discuție rolul revistelor cu lectorat feminin în crearea unei comunități de femei educate, responsabile social, conștiente că accesul la informația de calitate înseamnă o viață mai bună, precum și și lupta pentru accesul la educație în statele în curs de dezvoltare.