Aproape 1.000 de societati au iesit din ringul bursier in ultimii trei ani si jumatate. Campania de -curatire- a pietei de capital de emitentii nelichizi si netransparenti, initiata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) la recomandarile Comisiei Europene, a aprins din nou spiritele printre actorii pietei. Dupa intrarea in vigoare, in luna februarie, a controversatei dispuneri de masuri a CNVM, care permite actionarilor majoritari sa hotarasca in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor delistarea de la Bursa a societatii controlate, in anumite conditii, 38 de companii au decis sa se delisteze, dintre acestea, cinci avand o lichiditate mai ridicata, de peste 500 de tranzactii efectuate in ultimele 12 luni.
-Daca CNVM si organismele pietei nu rezolva, in decurs de o saptamana, problema legislativa a delistarii, va fi realizata o initiativa legislativa care sa mentioneze ca iesirea din ringul bursier se realizeaza in conditiile legii pietei de capital. In varianta aprobarii propunerii parlamentare, regulamentul si dispunerea de masuri a comisiei ar deveni caduce si vor fi modificate pentru alinierea la lege-, a declarat, cu ocazia unei dezbateri publice organizate de Asociatia Nationala a Brokerilor, vicepresedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, Gratiela Iordache.
Delistarea – prin oferta publica!
Codul bursier, aprobat de AGA Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si transmis, la inceputul acestei saptamani, Comisiei Valorilor Mobiliare pentru avizare, propune delistarea companiilor doar daca, in urma unei oferte publice de cumparare, actionarul majoritar ajunge la o participatie de peste 95% din capitalul social sau daca noul actionar a cumparat titluri reprezentand mai mult de 90% din titlurile companiei. -Pentru piata reglementata, oferta publica reprezinta o conditie corecta, pe care o voi sustine-, a declarat presedintele CNVM, Gabriela Anghelache.
Pe de alta parte, solutia legislativa nu ar fi operanta pentru ca dureaza mult timp pana la aprobare, este de parere presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul. Potrivit lui Dan Paul, daca obiectivul este -deratizarea- pietei de capital, companiile cu lichiditate ridicata ar trebui sa se delisteze in conditiile legii pietei de capital, iar pentru cele care nu indeplinesc criteriile de lichiditate ar trebui create dispozitii speciale. La randul sau, consilierul pe probleme de privatizare al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Andreea Popa, apreciaza ca masura comisiei nu este legala pentru ca s-a adaugat la legea pietei de capital printr-un act inferior si incalca dreptul actionarilor minoritari de a obtine un pret echitabil.